FunX

Vietnamees-Marokkaanse Jewaria slachtoffer van racistische opmerkingen over coronavirus

foto: Instagram: Jewaria
  1. Newschevron right
  2. Vietnamees-Marokkaanse Jewaria slachtoffer van racistische opmerkingen over coronavirus

Er wordt iedere dag uitgebreid over gesproken in het nieuws: het coronavirus. Nu de World Health Orginazition (WHO) vanwege het virus de internationale noodsituatie heeft uitgeroepen, zal dat niet minder worden. Helaas zijn er veel mensen met een Aziatisch uiterlijk het doelwit geworden van racistische opmerkingen. Jewaria Luu maakte het ook mee. Het model uit Amsterdam werd de afgelopen dagen meerdere keren uitgescholden.

Fiets

"De eerste keer was op de fiets", vertelt Jewaria in Start met Fernando. Er kwam een groepje achter haar aangerend en scholden haar uit voor vieze Chinees. "Ik was echt stomverbaasd. Ik ben niet Chinees, dus ik voelde me niet meteen aangesproken." Jewaria, die van Vietnamees-Marokkaanse afkomst is, negeerde de jongens en fietste gewoon door.

"Ik ben gewoon heel verbaasd dat dit in 2020 nog gebeurt in Amsterdam"

Een dag later werd Jewaria opnieuw lastiggevallen, dit maal in de supermarkt. "Er kwam een groepje jongens naar me toe en die zeiden tegen elkaar: "Kom niet in de buurt van die vieze Chinees"." Dit keer liet Jewaria het er niet bij zitten. "Ik was nog boos van wat er die dag daarvoor was gezegd en toen het een tweede keer gebeurde heb ik opzettelijk gehoest op degene die dat zei."

SOCIAL MEDIA

Jewaria heeft geen aangifte gedaan, maar heeft wel haar woede op social media geuit: "Ik denk dat het waardevoller is om je stem te laten horen op social media en die bewustwording daar te creëren." Ze kreeg meteen veel reacties op haar posts. "Dit heeft denk ik wel een beweging in gang gezet."

Ster advertentie
Ster advertentie