Koningin Máxima: "Ik heb ook financiële fouten gemaakt, daar leer je van"
- News
- Koningin Máxima: "Ik heb ook financiële fouten gemaakt, daar leer je van"
Er was vanmorgen hoog bezoek in de FunX-studio! Koningin Máxima was namelijk in the building. Als erevoorzitter van platform Wijzer in Geldzaken kwam ze in het kader van de Week van het Geld onder meer praten over haar eerste bijbaantje, de grootste financiële valkuilen en hoe haar kinderen omgaan met zakgeld.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Als mijn kinderen hun zakgeld kwijtraken, ga ik ze niet redden.
Streng
Het feit dat de koningin het belangrijk vindt om bewust met geld om te gaan, heeft alles te maken met de tijd waarin ze opgroeide in Argentinië. "Het ging economisch niet zo goed in die tijd", vertelt ze. "We hebben ooit een jaar gehad met meer dan 2000 procent inflatie. Zoiets betekent dat heel veel mensen niet meer kunnen participeren in de maatschappij. Daarom ben ik economie gaan studeren. Toen leerde ik dat goed omgaan met geld een belangrijk deel is voor een beter leven."
Volgens de koningin is het belangrijk dat ouders streng zijn als het gaat om geldzaken. "Mijn ouders waren ook heel streng voor mij. We weten uit onderzoek dat kinderen, wiens ouders goed omgaan met geld, op een latere leeftijd zelf twee keer beter om zullen gaan met geld. Het tegenovergestelde is ook waar: als de ouders het financieel niet goed doen, dan zullen de kinderen vaak ook financiële problemen krijgen. Daarom is het heel belangrijk dat kinderen educatie over geldzaken krijgen op school."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Eerste bijbaantje
Wat deed de koningin vroeger als jongere eigenlijk zelf om een centje bij te verdienen? "Ik gaf wiskundelessen aan jongere kinderen. Daarmee verdiende ik wat centjes bij. Ik ben heel goed met cijfers en een echte datafreak." Máxima geeft toe dat ook zij weleens financiële fouten en miskopen heeft begaan. "Ik heb ook dingen gekocht waarvan ik later dacht: wat heb ik daaraan? Zo had ik ooit iets voor mijn haar gekocht wat helemaal niet werkte, mijn haar zag er niet uit. Het was best duur. Destijds wilde ik een reis maken met vriendinnen, maar ik moest door mijn miskoop nog harder knokken om te sparen en die reis te kunnen maken. Daar heb ik van geleerd."
Als je financiële problemen krijgt, kruip je vaak in je eigen schulp en denk je: het is eigenlijk niet cool om te zeggen dat je geldproblemen hebt.
Overzicht houden
Aangezien koningin Máxima goed met cijfers is, vroeg Fernando haar waar je echt op moet letten om niet financieel de mist in te gaan. "Geen overzicht houden", antwoordt de koningin. "Ik denk dat het daar begint. Als je geen overzicht hebt van wat erin en eruit gaat, dan kan je niet plannen. En als je niet plant, ga je ook foute dingen doen. Het was heel mooi om deze week van verschillende jongeren te horen dat ze het juist goed begonnen te doen toen ze met budgetteren begonnen."
Volgens de koningin is er nog een andere fout die vaak wordt gemaakt, namelijk niet praten over je financiën. "Er is enorm veel schaamte. Als je financiële problemen krijgt, kruip je vaak in je eigen schulp en denk je: het is eigenlijk niet cool om te zeggen dat ikgeldproblemen hebt. Door er niet over te praten, vraag je niet om hulp. Dat is het eerste wat ik mee wil geven in zo’n situatie: vraag om hulp, want er zijn heel veel budgetcoaches die je kunnen helpen om een gezonde relatie te hebben met geld."
'Zakgeld is ook leergeld'
Als lid van het koningshuis heeft Máxima uiteraard genoeg geld tot haar beschikking. Daarom vroeg Fernando aan de koningin hoe zij ervoor zorgt dat haar kinderen de waarde van geld leren. "Om te beginnen gaven we de kinderen zakgeld. Dat adviseren we ook aan alle ouders. Op de website van het Nibud staat precies hoeveel zakgeld je moet geven per leeftijd. Dat hebben we met de kinderen gedaan. Maar het meest belangrijke is: op is op. Dan moet je als ouders heel streng zijn."
"Soms raken de kinderen hun zakgeld kwijt en dan komen ze in tranen van: 'Mam, mijn zakgeld is weg.' Dan zeg ik: 'Zo leer je voor de volgende keer om er beter mee om te gaan, maar ik ga je nu niet redden.' Dat is moeilijk als ouder, maar ze moeten het wel leren. Het vraagt consistentie van de ouders. Soms heb ik ook weleens gehad dat ik het zielig vond en dat ik dan toch geld gaf. Maar eigenlijk moest ik dat niet doen. Gelukkig doen de kinderen het best oké en zijn ze heel verantwoordelijk. Zakgeld is ook leergeld. In de fout gaan is juist de bedoeling. Daar leer je het meest van."
De Week van het Geld
Van 28 maart t/m 1 april is het de Week van het Geld, een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. In deze week worden jongeren gestimuleerd om zich bezig te houden met alles dat met geld te maken heeft om zo hun financiële vaardigheden te ontwikkelen. Het thema dit jaar is 'van doekoe tot digi', waarmee de focus wordt gelegd op de digitalisering van geld. Denk aan online beleggen, cryptomunten en online gokken.
Ook bij FunX lees en hoor je de hele week verhalen over de financiële situatie van jongeren. Hier kun je alles teruglezen. Benieuwd naar nog meer verhalen waarin jongeren praten over hun geldzaken? Check dan Money Moves!
Bekijk ook
FunX
Met een klein budget toch een leuke, duurzame outfit dragen: zo doe je datFunX Utrecht
Kom naar 'Op Je Money' en praat met influencers over financiële verleidingenFunX Beseft
Hersentumor veranderde Rania's kijk op geld: "Herinneringen zijn meer waard dan spullen"FunX
Alles wordt duurder, maar met deze tips kan ook jij geld besparen