STER Advertentie
STER Advertentie

Rotterdams Dagblad: Wereldbrede hits op Xchange Vol. 0

Woensdag 12 januari 2005 - 01:00 uur

ImageOnlangs vierde de Top 40 het veertigjarig jubileum. Voor de huidige jongeren komt zo'n leeftijd over als bejaard. Daarbij kwam dat de viering van het feit in Almere plaatsvond, verder van de plaatsen waar het gebeurt kan bijna niet. Daarom ligt het voor de hand dat de hitlijst van radiozender FunX, met noteringen uit de hele wereld, de muzieksmaak van de binnenstadsjeugd tegenwoordig waarheidsgetrouwer weerspiegelt. 

Er is wat overlapping met de reguliere ranglijsten zoals bijvoorbeeld de hits van K-Liber met 'Viben' of 'Zinloos' van Lange Frans & Baas B. Maar beide nummers zijn exclusief in aparte versies meegenomen, 'Zinloos' is bijvoorbeeld verrijkt met uitspraken van meninggevende luisteraars. Maar het merendeel van de muzikale afvaardigingen zijn toch echt nieuw voor diegenen die nog nooit hebben afgestemd op de wereldse zender, die in Rotterdam op 91.8 FM is te vinden. 

Er is Latin van Cubanito 20.02, dancehall van Nederlander Masta en Beenie Man, Afrikaanse rap van Daara J en Arabische klanken van Darine met 'Awai'. Maar ook r 'n b, hindi-pop en soca is er te horen, net zo breed als de samenstelling van de inwoners van de grote stad. Aangezien de nummers uit een hitlijst zijn getrokken is het echter wel gewoon popmuziek. Dus makkelijk toegangbaar, alleen vaak uitgevoerd in andere talen. En hoewel de bejaarde Top 40 en de andere hitlijsten ook steeds meer wereldse en multi-culturele invloeden bevatten, blijkt uit de brede keuze op dit album dat FunX toch echt de specialist op dit gebied is. 

Bron: Rotterdams Dagblad
Tekst: Jeroen Veenstra
TopNotch/Pias/FunX, 75.56 min.

Populair op FunX.nl

  • Politie stopt met zoeken naar Glee-actrice Naya Rivera

  • Album 'Allemaal een Droom' van Boef gaat viraal

  • Amerika neemt harde maatregelen tegen China om Oeigoeren

  • 'Grote zorgen bij familie over bipolaire Kanye West'

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • Boef vertelt bij 'Andy in de Auto' over Selma Omari en zijn nieuwe album