FunX

Voel jij je vrij in Nederland?

  1. Newschevron right
  2. Voel jij je vrij in Nederland?
Op Bevrijdingsdag stond CritiX in het teken van vrijheid. Je hebt in Nederland de vrijheid om naar school te gaan, je hebt de vrijheid om je mening te geven en je hebt de vrijheid om te stemmen. Zarayda stond samen met jou stil bij vragen zoals: Wat is vrijheid en hoe vrij zijn we eigenlijk in Nederland? Dat deed ze met de stelling: "In Nederland zijn wij niet zo vrij als wij zelf denken."



Palestina

Stryder is het gedeeltelijk eens met de stelling. De Palestijnse artiest wijst op vrijheidsbeperkende maatregelen die toenemen zoals telefoontaps en dataverzameling. Aan de andere kant vergelijkt hij het met de Westelijke Jordaanoever waar ze dagelijks met checkpoints te maken hebt: "De beleving van vrijheid is dan heel anders."

Checkpoints

Stryder vertelt ook hoe het nu is in Palestina waar hij op jonge leeftijd gevlucht is: "Waar ik vandaan kom moet ik dagelijks bij checkpoints staan en daar bepaalt het Israëlische leger of we wel of niet naar binnen mogen. Zo ervaren we als Palestijnen wat minder vrijheid is. Voor mij is vrijheid kunnen doen wat je wilt en ook iets mentaals, omdat we ons laten onderdrukken door de dominante cultuur."



Ster advertentie
Ster advertentie