FunX

Psycholoog en YouTuber Najla: ''Je kunt veel uit de psychologie toepassen op je eigen leven.''

  1. Newschevron right
  2. Psycholoog en YouTuber Najla: ''Je kunt veel uit de psychologie toepassen op je eigen leven.''

Psycholoog en YouTuber, het lijkt een bijzondere combinatie. Voor de 27-jarige Najla was het een logische stap. Veel jongeren hebben behoefte aan tips, maar willen toch niet meteen naar een psycholoog stappen. Najla kwam langs in WorX om te vertellen over haar bijzondere baan.

lichte problemen

Als je aan de psychologie denkt, denk je vaak aan veel papierwerk en oude, serieuze mannen die je een uur lang aanstaren en niets zeggen. Najla wou daar met haar kanaal verandering in brengen. In haar video's kaart ze lichte problemen aan die vaak bij jongeren voorkomen.

''Als je echt een heftige depressie hebt, zijn mijn video's niet voldoende.''

Levensverhaal

Najla heeft ook al meegemaakt dat mensen hun hele levensverhaal met haar delen. Als er echt iets ernstigs is, stuurt Najla die mensen door naar de huisarts. Onderwerpen die ze zelf al in haar video's heeft besproken zijn onder andere angst, slechte gewoontes, burn-out en slaapproblemen. Omdat ze merkt dat weinig mensen de stap naar de psycholoog durven te zetten, legt ze in een andere video uit wat er allemaal komt kijken bij professionele behandelingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steun

Najla werkt ook bij een stichting voor jongeren met een functiebeperking of ernstige leerachterstand. Reporter Laila liep een dag mee met Najla. In het centrum komen, naast ouderen, ook jongeren langs die bezig zijn met een opleiding. Najla voert gesprekken met de leerlingen en probeert ze zo ondersteuning te geven waar dat nodig is.

''Ik heb individuele gesprekken met de leerlingen. Ik bekijk op welke gebieden iemand extra ondersteuning nodig heeft, maar natuurlijk bespreken we ook wat er juist heel goed gaat.''

Te zwaar

Najla hoopt dat ze psychologische onderwerpen met haar video's voor iedereen toegankelijk kan maken. Er verschijnt wel content over psychologie op YouTube, maar veel van die filmpjes zijn niet wetenschappelijk onderbouwd óf ze zijn juist veel te zwaar.

''Ik wil dat mensen die niet naar een psycholoog gaan, ook dingen kunnen leren. Je kunt veel uit de psychologie toepassen op je eigen leven.''

Ster advertentie
Ster advertentie