FunX

CritiX: "Strenge regels werken averechts"

  1. Newschevron right
  2. CritiX: "Strenge regels werken averechts"
De VVD opperde vorige week dat de Voetbalwet moet kunnen worden ingezet om jihadronselaars aan te pakken. De wet zou het mogelijk moeten maken om de ronselaars een gebiedsverbod of zelfs huisarrest te geven. Zou deze aanpak echt werken? FunX dook op dit nieuws vanuit de stelling: "Strenge regels werken averechts."

"Kinderlokkers van de jihad"
Queenie Rajkowski, raadslid van de VVD in Utrecht en woordvoerder op het gebied van veiligheid, is er helder over: "De ronselaars, wij noemen ze ook wel 'kinderlokkers van de jihad', zijn de sleutelfiguren. Zij brengen onze veilige samenleving in gevaar. We kunnen niet alles voorkomen maar ik wil wel het gevoel hebben dat we er alles aan gedaan hebben, zonder een politiestaat te worden."



"Onderscheid ronselen en ronselaar is lastig"
Terrorisme-expert Teun van Dongen wijst op de nuance: "Vaak is er geen sprake van één iemand die ronselt maar van groepjes die elkaar opjutten. Harde maatregelen kunnen werken maar dit is eerder een soort paniekreactie. We lijken een politiestaat te worden, daar maak ik me zorgen om. Bovendien: een gebiedsverbod is redelijk makkelijk te omzeilen. We moeten voorzichtig zijn met het gebruiken van wetten voor dingen waar ze eigenlijk niet voor bedoeld zijn."



"Geef verlichte moslims de ruimte"
Martin Wörsdörfer is fractievoorzitter van de VVD in Den Haag: "Ik heb er alle vertrouwen in dat we als stad alles doen, wat we kunnen doen. Het harde optreden is maar een element, we hebben ook oog voor de kwetsbare jongeren die vatbaar zijn voor ronselaars. We willen voorkomen dat straffen averechts werken en dus naast de 'harde kant' ook de 'zachte kant' in de gaten houden. We moeten 'verlichte' moslims ook de kans geven om 'het andere verhaal' te laten horen.



"Dit zijn keiharde criminelen"
Dilan Yesilgoz is VVD-raadslid in Amsterdam. Zij windt er geen doekjes om: "Kijk, ronselaars zijn mensen die jongeren bewegen tot een bloedige strijd tegen iedereen die anders denkt of gelooft. Dit zijn keiharde criminelen en ik zeg daarom ook: die moeten we keihard aanpakken. Jongeren die twijfelen om te gaan, moeten we juist dicht bij ons houden."



De praat van de straat
Reporter Jeansen ging de straten van Rotterdam op om daar de mening te peilen. Zijn conclusie? Harde straffen werken lang niet altijd en vaak zijn regels er juist om gebroken te worden:



Wat vind jij?
Vragen radicale ideeën om een radicale aanpak of werken strenge regels juist averechts? Hoe zou jouw beleid voor ronselaars en radicaliserende jongeren eruit zien?


Ster advertentie
Ster advertentie