FunX

Danny Ghosen over gezochte jongen (14): "Ik zou nooit snitchen bij de politie"

foto: YouTube: ghosend
  1. Newschevron right
  2. Danny Ghosen over gezochte jongen (14): "Ik zou nooit snitchen bij de politie"

Danny Ghosen duikt in de eerste aflevering van zijn nieuwe serie Danny Op Straat in de wereld van drillmuziek en wapengebruik onder jongeren. Daarvoor sprak hij, onder anderen, met een 14-jarige jongen die met een enorme kapmes rondloopt. Danny vertelde vandaag in Start met Fernando meer over deze aflevering die vanavond te zien is op NPO2 vanaf 21.10 uur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groepsdruk

Dat Danny niet bang is om verslag te doen van de meest bizarre en gevaarlijke plekken, is inmiddels wel bekend. Nu doet hij dat in Nederland omringt door jongeren die enorme messen bij zich dragen. Wat Danny vooral merkte is dat het bij stoer doen begint, maar het uiteindelijk erger wordt door de groeiende groepsdruk.

"Als de ene een mes heeft, wil de andere dat ook. Als je zo jong bent, weet je echt niet wat je doet. Dan is de druk ook groot. En als je een mes hebt en je gebruikt 'm niet, dan ben je natuurlijk een watje. Dat wil je ook niet. De kans is groot dat sommige mensen het helemaal niet willen gebruiken, maar het alsnog doen om stoer te doen of beter in de groep te liggen."

Niet snitchen

In een van de teasers van Danny Op Straat was een jongen van 14 jaar te zien met een groot kapmes. Afgelopen week kwam naar buiten dat de politie naar hem op zoek is. Danny: "Wat ik ervan vind? Ze moeten niet naar de beelden kijken en dan denken van: we moeten wat doen. Volgens mij moeten ze lekker hun werk doen zonder de journalisten daarmee lastig te vallen." Daarmee doelt Danny op de vele belletjes die hij krijgt van de politie om de identiteit te achterhalen van de 14-jarige jongen. Journalisten hebben namelijk een bijzondere positie als het gaat om bronnen die gebruikt worden. Zo heeft een journalist het recht op zogenaamde bronbescherming bij strafzaken. Hierdoor hoeft een journalist de identiteit van zijn bron niet bekend te maken.

"Ik zou nooit iets vertellen, want ik ben geen politieagent. Ik ben gewoon een journalist die verslag doet van iets en ik zou nooit namen noemen. Dat is niet mijn werk, maar hun werk. En dat moeten ze lekker zelf doen."

Drillmuziek en wapengebruik

Wat Danny in zijn eerste aflevering probeert te doen, is vooral het verband te vinden tussen drillrap en het vele wapengebruik in Nederland onder jongeren. Dat verband is volgens Danny zeker te zien: "Laten we niet alles over een kam scheren, maar als je de clips ziet, zie je ook dat er gestoken wordt en dat er met messen wordt gezwaaid. De lyrics zijn natuurlijk ook niet even braaf. Het kan natuurlijk geen toeval meer zijn. Er zit wel een link natuurlijk."

Ster advertentie
Ster advertentie