FunX

VIDEO: Politiek spel bij onderzoek Turks-Nederlandse jongeren en IS(IS)?

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Politiek spel bij onderzoek Turks-Nederlandse jongeren en IS(IS)?

’Turks-Nederlandse jongeren staan positief tegenover IS(IS).’ Dat stelt een onderzoek van Motivaction, gepubliceerd op 11 november 2014. Minister Asscher reageert direct, hij noemt het ‘verontrustend’. En ook vanuit de Tweede Kamer volgen reacties. Het wordt groot nieuws, maar is het de gewenste werkelijkheid of de echte werkelijkheid? Argos TV Medialogica ging op onderzoek uit.

"Dat kan niet waar zijn"

Niet iedereen herkent zich in de resultaten van het Motivaction onderzoek over Turks-Nederlandse jongeren. Islamologen, wetenschappers en Turkse jongeren zetten hun vraagtekens bij het onderzoek. Zelfs het Turkse parlement reageert boos. Klopt het onderzoek wel? Spelen er misschien politieke belangen? Medialogica onderzocht hoe een gewenste werkelijkheid, de echte werkelijkheid in zijn greep hield.

Genegeerde onderzoeken

Wist je bijvoorbeeld dat er nog twee onderzoeken waren over de Turks-Nederlandse gemenschap? Die hadden wél een positieve uitslag, maar die kregen geen media-aandacht. Argos TV Medialogica blikt terug met een aantal betrokkenen, onder wie Kamerleden Kuzu, Öztürk en Van Weyenberg (D66), Motivaction-directeur Pieter Paul Verheggen en historicus Zihni Özdil.

Medialogica: Turks-Nederlandse jongeren & IS(IS)

Morad & Shay

Morad & Shay spraken een dag voor de uitzending met één van de programmamakers.

Ster advertentie
Ster advertentie