FunX

Jason deed onderzoek naar gesloten jeugdzorg: "Nog steeds seksueel misbruik en geweld"

foto: Instagram: @jasonervd
  1. Newschevron right
  2. Jason deed onderzoek naar gesloten jeugdzorg: "Nog steeds seksueel misbruik en geweld"

Het is inmiddels algemeen bekend dat de jeugdzorg in Nederland ontzettend veel te wensen over laat. Desondanks lijken de problemen in het jeugdstelsel nog altijd hardnekkig te zijn. Zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde rapport Eenzaam Gesloten dat onderdrukking, seksueel misbruik en geweld aan de dagelijkse orde zijn in de jeugdzorg. De schrijver van dit rapport, Jason Bhugwandass, maakte dit zelf op 16-jarige leeftijd mee in een gesloten jeugdinstelling. In Start met Fernando vertelt hij meer over zijn onderzoek.

Jason deed onderzoek naar fouten gesloten jeugdzorg

Zware depressie

Jason vertelt dat hij gedurende zijn tijd in een gesloten jeugdzorginstelling heftige dingen meemaakte. Zo werd hij maar liefst 21 uur per dag opgesloten in zijn kamer en gebruikten medewerkers soms zelfs geweld tegen hem. Deze heftige tijd in Jasons leven markeerde het begin van een zware depressie. "Ik was zwaar depressief en wilde op een gegeven moment ook niet meer leven. Ik heb echter nooit een serieuze zelfmoordpoging gedaan. Ik sneed mezelf wel en dat is de reden geweest dat ik naar een gesloten jeugdinstelling moest. Het idee daarachter was dat ik daar veilig zou zijn."

Niets veranderd

Gezien Jasons nare ervaringen met de gesloten jeugdzorg was hij benieuwd of jongeren in soortgelijke instellingen hetzelfde meemaakten als hij en of de jeugdzorg inmiddels is verbeterd. Helaas kwam Jason van een koude kermis thuis. "Wat ik eigenlijk aantrof, waren soortgelijke ervaringen. Nog steeds lange kamertijden, maar ook seksueel misbruik en jongeren die geen medische zorg ontvangen. Zo werden ze soms niet naar de dokter gebracht als dat nodig is. Verder krijgen jongeren nog steeds te maken met geweld, zoals pijnprikkels, nekklemmen en andere wurggrepen."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

'Afschuwelijke verhalen'

Naar eigen zeggen heeft Jason de meest afschuwelijke verhalen gehoord van jongeren die seksueel misbruikt zijn in gesloten jeugdzorginstellingen. "Het ging soms om misbruik door groepsgenoten. Die gesloten omgevingen zijn niet altijd veilig. Soms worden jongeren die zedendelicten hebben gepleegd, geplaatst bij meisjes. Dat gaat dus regelmatig mis." Volgens Jason is het soms zelfs zover gekomen dat meiden werden verkracht.

Quote

Ik hoop dat het rapport leidt tot verandering in de jeugdzorg

Jason Bhugwandass

Veel aandacht voor het rapport

Het is dus hoog tijd voor verandering in de gesloten jeugdzorg. Echter, de problemen kunnen moeilijk aangepakt worden als de mensen die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg niet op de hoogte zijn van wat er speelt. Met zijn onderzoek wilde Jason gemeenten dan ook handvaten bieden om duurzame oplossingen te bedenken voor de problemen in de jeugdzorg. "De zorg wordt ingekocht door de gemeenten. Zij moeten ook kijken naar de kwaliteit van die zorg, maar volgens mij hebben zij niet helemaal door wat ze precies inkopen. Dus ik dacht: als ik heel veel informatie verzamel en dat aan de gemeente geef, hebben zij meer tools om weloverwogen keuzes te maken. Dat rapport heeft nu heel veel aandacht gekregen in heel Nederland en ik hoop dat het leidt tot veranderingen in de jeugdzorg.

Seksueel misbruik

Jason hoopt vooral dat er meer toezicht komt op de jeugdzorg om problemen zoals seksueel misbruik te voorkomen. "Een aantal jongeren heeft bijvoorbeeld aangegeven dat ze seksueel misbruikt zijn. Tegen hen werd dan gezegd: 'Ja, maar je moet ook geen verkeerde signalen afgeven.' of 'ik snap dat je misbruikt wordt als je je zo kleedt.' Die signalen zijn nooit serieus genomen. Dit vraagt dus om een andere kijk op de jeugdzorg. Hoe bescherm je deze kinderen op het moment dat ze in een gesloten instelling worden geplaatst?"

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Verbetering

Gelukkig merkt Jason wel dat er inmiddels het een en ander aan het veranderen is aan de jeugdzorg. Zo zijn er naar aanleiding van zijn onderzoek onaangekondigde inspectiebezoeken geweest. Op de afdelingen die hij heeft onderzocht, worden voorlopig ook geen nieuwe kinderen meer geplaatst. "Ik hoop dat het een permanente opnamestop wordt, zodat er sowieso geen nieuwe kinderen meer geplaatst worden. Er zijn ook een aantal kinderen weggehaald uit de gesloten jeugdzorg en er is één team op non-actief gesteld."

Ster advertentie
Ster advertentie