FunX

Spits: Den Haag staakt subsidie FunX per 2008

  1. Newschevron right
  2. Spits: Den Haag staakt subsidie FunX per 2008
AMSTERDAM –– Nog E 250.000 voor 2007 en 2008, dan stopt de gemeente Den Haag met de financiering van de succesvolle publieke radiozender FunX. ,,Wij hebben bij de start van FunX in 2003 altijd gezegd dat wij maar voor vier jaar zouden meedoen”, aldus woordvoerster Pastors van de Haagse mediawethouder R. Baldewsingh (PvdA). ,,We zien het succes van de zender en ondersteunen die daarom nog eenmaal met E 250.000. Tot 2008. We gaan met de directie om de tafel hoe we de komende twee jaar inhoud kunnen geven aan de programmering van FunX en wat de consequenties voor de programmering zijn bij een bedrag van 250.000 euro”, aldus Pastors.

Of er een mogelijkheid is dat Den Haag na 2008 toch subsidie gaat verstrekken, zegt Pastors: ,,Wij gaan in 2008 stoppen. Dat blijft overeind staan, ja. FunX heeft een landelijke ambitie en die moet dan ook landelijk zijn financiering regelen. Wij financieren ook BNN niet.”

De financiering van FunX komt nu deels van de landelijke overheid. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) betaalt een deel, samen met de vier grote steden: Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Die laatste drie zetten hun steun onverminderd door.

En ook OCW blijft enthousiast. ,,Wij vinden de keuze van Den Haag betreurenswaardig”, aldus een woordvoerder. ,,Het is een succesvol initiatief. Wij hadden graag gezien dat dit in de vier grote steden voor de toekomst werd gecontinueerd. Ook met de plannen in gedachten van FunX om door te groeien.” OCenW benadrukt dat de zender succesvol is in het bereiken van jongeren in de grote steden. ,,Daar moeten we zuinig op zijn”, aldus het ministerie.

Willem Stegeman, directeur van FunX, blijft kalm: ,,Met het geld dat de gemeente nu beschikbaar stelt, kunnen we voor vijf kwartalen radio maken. Dat betekent dat we tot 1 april 2008 in Den Haag financiering hebben. Daarna trekt Den Haag financieel gezien de stekker eruit en hebben we zoals het er nu voor staat een financieringsprobleem. Maar ik ben vol goede moed dat wij gewoon door blijven bestaan.”

Zijn vertrouwen baseert hij op zijn succes onder de jongeren. ,,We zijn veruit marktleider in de urbanscene. We hebben een groot bereik. Ik moet de eerste wethouder nog tegenkomen die het op zijn geweten wil hebben de stekker uit FunX te trekken.”

Door: Coromandel Brombacher
Bron: Spits
Ster advertentie
Ster advertentie