FunX

Adjedonnie: "Alleen mensen die met me rollen, mogen mij n*gga noemen"

  1. Newschevron right
  2. Adjedonnie: "Alleen mensen die met me rollen, mogen mij n*gga noemen"

"Als je het N-woord gebruikt, mogen anderen je ook zo noemen." Die stelling maakte behoorlijk wat los gisteravond in CritiX. Luisteraars lieten hun mening veelvuldig horen on air en in de FunX app stroomden de berichten binnen. Angelique sprak er ook over met rapper Adje die het woord vaker in zijn lyrics gebruikt. Maar volgens hem komt niet iedereen ermee weg. "Mensen die 'met mij' zijn, mogen het gebruiken."

Tupac

"Er is wel een verschil tussen nikker, nigger en nigga", gaat Adje verder. "Ik ben een Tupac kindje en hij heeft mij geleerd dat 'nigga' staat voor Never Ignorant Getting Goals Accomplished (nooit onwetend, doelen behalen). Als donkere mensen onderling is het daarom nooit een probleem, omdat ik weet dat ze het goed bedoelen."

Voor blanke collega-rappers als Jebroer, Big2 en Vieze Freddy maakt de Amsterdammer wel een uitzondering. "Zij hebben hun pak slaag verdiend door met mij te rollen, van hetzelfde bord te eten en normen en waarden te delen." Dat de ongeschreven regel verwarrend kan zijn voor sommigen, maakt Adje niets uit. "Vierhonderd jaar pijn is ook verwarrend."

Kennisbommen

Mensenrechtenactivist Knowledge was het daarentegen helemaal niet eens met de muzikant. "Noem mij geen neger, ik heb een naam!" Hij pleit niet voor het afschaffen van het woord, maar wel om het af te remmen. "Het woord kan je gebruiken als je het bijvoorbeeld hebt over de geschiedenis, dus in de juiste context. Maar laten we voor de rest ophouden met het promoten van het n-woord."

Ook op straat kwam reporter Leila verdeelde meningen tegen. Met de tekst van YG's nummer 'My n*gga' in de hand, vroeg zij aan muziekliefhebbers of hen iets opviel aan de track.

Mic drop!

Spoken word artiest Insayno gaf er in duidelijke taal zijn kijk op.

Ster advertentie
Ster advertentie