FunX

Dina maakt haar eindexamens tijdens de ramadan: "Het wordt extra pittig"

  1. Newschevron right
  2. Dina maakt haar eindexamens tijdens de ramadan: "Het wordt extra pittig"

De eindexamentijd is al zwaar genoeg, maar dit jaar valt het ook nog eens samen met de ramadan. Dina van het Media College vertelt in de speciale eindexamenspecial van WorX hoe zij het gaat aanpakken. Ook geven meester Yasin en Oscar van scholieren.com een aantal tips.

mentaal

Dina vindt het heel spannend om te vasten tijdens de eindexamens. Hoewel ze toegeeft dat het extra moeilijk wordt, heeft ze er toch vertrouwen in dat het goed gaat komen.

"Ik denk dat het allemaal mentaal is. Je moet sterk zijn en niet de hele tijd denken aan dat je honger hebt."

Vertrouwen

Ook meester Yasin heeft er vertrouwen in. Volgens hem hebben veel leerlingen al ervaring genoeg met leren en toetsen maken tijdens de ramadan: "Je weet dat je het kan en dat geeft nu ook vertrouwen." Uiteindelijk wordt het vasten en weinig slapen een routine en leer je ermee omgaan. Hij heeft wel één belangrijke tip:

"Ga lekker vooraan zitten en niet naast leerlingen die druk aan het eten zijn."

gezond

Oscar van scholieren.com ziet het wel wat minder rooskleurig in. Hij vindt dat het geen ideale situatie is om tijdens de ramadan je examens te moeten maken. "Het feit dat je niet aan één stuk doorslaapt is niet goed voor je hersenen." Voor zijn scholierenwebsite sprak hij met voedingsdeskundige Deborah Brien die als tip gaf om zo zoveel mogelijk vezels te eten en ongezond eten met veel suikers vooral te vermijden.

Ster advertentie
Ster advertentie