FunX

Wat gebeurt er met het geld dat je doneert aan de Australische slachtoffers?

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Wat gebeurt er met het geld dat je doneert aan de Australische slachtoffers?

Het Rode Kruis heeft vorige week een speciaal gironummer geopend voor de slachtoffers van de bosbranden in Australië, waarbij tot nu toe 29 mensen en een miljard dieren zijn omgekomen. Hoewel iedereen het erover eens is dat het vreselijk is, is lang niet iedereen bereid om geld te doneren. Het gebrek aan vertrouwen in hulporganisaties is vaak een belemmering. Want komt je gedoneerde geld wel echt terecht waar het bedoeld is? Iris, woordvoerder van het Rode Kruis, vertelt aan Natasja in TopiX hoe dit zit.

Australische actie

Het geld dat binnenkomt op het gironummer wordt naar het Australische Rode Kruis gestuurd, dat al vanaf juli hulpverleners inzet in de getroffen gebieden. Het is dus geen hulpactie van het Nederlandse Rode Kruis en er worden dan ook geen Nederlanders naar het gebied gestuurd. "Omdat we zoveel vragen krijgen van mensen die hun steentje bij willen dragen, hebben wij dat gironummer geopend om het voor hen makkelijker te maken", vertelt Iris. Daarmee kunnen Nederlanders dus geld doneren voor Australië zonder een internationale overboeking te doen.

Wat wordt ermee gedaan?

Maar waar worden je centen dan aan besteed? Iris vertelt dat de Australische hulpverleners aan de slag gaan met psychosociale hulp voor de mensen die hebben moeten vluchten en alles kwijt zijn. "Dat luisterende oor en dat goede gesprek zijn heel erg belangrijk." Ook wordt er geld besteed aan hulpgoederen, spullen voor kinderen, herstel van het telefoonnetwerk en het terugzoeken van vermiste personen. Achteraf komt er een terugkoppeling online waarin terug te lezen is wat er precies gedaan is.

Achterdochtig

Toch blijven sommige mensen achterdochtig. Op social media worden regelmatig oproepen gepost om juist niet aan het Rode Kruis te doneren. Zo ook in 2016, toen er duizenden mensen overleden door een orkaan op Haïti. De organisatie ProPublica bracht het jaar daarvoor namelijk een rapport naar buiten over het Amerikaanse Rode Kruis. Daarin staat dat de beloftes over de hulpverlening bij de aardbeving van 2010 niet zijn nagekomen. Van de opgehaalde half biljoen dollar zou een kwart naar het Rode Kruis zelf zijn gegaan. Ook zouden er slechts 6 van de beloofde 130 huizen gebouwd zijn. Het Rode Kruis heeft later laten weten dat dat rapport niet correct is.

Hulpverlening kost geld

FunX-luisteraar Tanja is ook sceptisch. Zij vraagt zich af hoeveel de directie van het gedoneerde geld ontvangt. Iris is daar duidelijk in: "Het geld dat wij krijgen, gaat naar de hulpverlening." Dat kan niet volledig, want die hulpverlening kost wel geld, legt ze uit. Denk aan vervoer, coördinatie en het donatiesysteem dat geregeld moet worden. "Maar we proberen daar zo min mogelijk geld aan te besteden, bijvoorbeeld door te werken met vrijwilligers." Ook het Australische Rode Kruis verzekert op hun website dat het geld alleen naar hulp voor de slachtoffers gaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie