FunX

Krijgt Willem Holleeder vandaag levenslang?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Krijgt Willem Holleeder vandaag levenslang?

Krijgt Willem Holleeder vandaag levenslang? Dat hoort hij vandaag in de rechtbank in Amsterdam. Willem Holleeder wordt, onder andere, verdacht voor het geven van opdrachten voor meerdere liquidaties. Misdaadjournalist Gerlof Leistra woont de rechtszaak vandaag bij en gaf zijn voorspelling in Start.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe groot is de kans?

De vraag der vragen is natuurlijk of Holleeder vandaag levenslag gaat krijgen. Wat denkt Gerlof zelf? “Die kans lijkt mij heel groot. Zeker voor twee moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman, dat is al genoeg.” Dat zijn dus maar twee van de vijf moorden waar Holleeder voor verdacht wordt.

Hoe definitief wordt de uitspraak?

Stel dat Holleeder vandaag te horen krijgt dat hij levenslang krijgt. Is het dan ook definitief? Gerlof vertelt van niet: "Nee, sowieso niet. Zelfs als hij vrijgesproken zou worden. Er komt hoe dan ook een hoger beroep van één van beide partijen.” Gerlof vertelt dat Holleeder dus sowieso “binnen” blijft.

Volgens Gerlof wil het Openbaar Ministerie hoe dan ook dat Holleeder levenslang krijgt. Zelfs als Holleeder een straf van dertig jaar krijgt zal het OM hiertegen in beroep gaan. Volgens Gerlof zelf is iedere straf tussen de vijf tot tien jaar eigenlijk als levenslang voor Holleeder. Dit aangezien zijn leeftijd en medische toestand: “Hij is 61 jaar en heeft ernstige hartproblemen. Dat betekent dus feitelijk dat elke straf tussen de vijf tot tien jaar einde oefening is.”

"naar de buitenwereld zal hij weinig laten merken. hij zal misschien zelfs nog een grap maken."

Gevangenis

En hoe zit het dan met de gevangenis? Wordt die van tevoren al bepaald of welke gaat dat waarschijnlijk worden? Gerlof: “Hij moet natuurlijk in een gevangenis met maximale beveiliging. Ik ga er vanuit dat dat de extra beveiligde inrichting in Vught wordt.”

Buitenwereld

Vaak hoor je verhalen van gevangen die op de een of andere manier toch contact kunnen hebben met de buitenwereld. Kan Holleeder vanuit de gevangenis nog steeds foute dingen regelen? Gerlof: “Helaas wel. Het is kinderlijk eenvoudig om kleine telefoontjes naar binnen te laten smokkelen. […] Dat is helaas zo. Ik heb het vaak gezien bij steekproefcontroles. Die telefoontjes zijn kleiner dan je pink.”

Reactie Holleeder

Als misdaadjournalist heeft Gerlof uiteraard veel rechtszaken en uitspraken meegemaakt. Hoe denkt hij dat Holleeder zal reageren in het geval van levenslang?

“Naar de buitenwereld zal hij weinig laten merken. Hij zal misschien zelfs nog een grap maken”, vertelt Gerlof. “Wat dat betreft is hij doorgewinterd, hij is ook gewend om ‘binnen’ te zitten. Alleen, als je op je 61ste hoort dat je voor de rest van je leven ‘binnen’ moet blijven dan lijkt mij dat een klap.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie