FunX

Mahdi biedt tijdens ramadan gratis mondzorg: "Mondzorg is geen luxe, maar een recht"

foto: Mahdi
  1. Newschevron right
  2. Mahdi biedt tijdens ramadan gratis mondzorg: "Mondzorg is geen luxe, maar een recht"

Mondzorg is geen luxe, maar een recht. Dat zegt tandarts Mahdi (30) die gedurende de ramadan gratis mondzorg biedt aan mensen die het financieel niet zo breed hebben. Met zijn project De Eerlijke Glimlach gaat Tandartspraktijk Voorburg wekelijks een dagje extra open om mensen van hun gebitsproblemen af te helpen. In Start met Fernando vertelt Mahdi meer over dit bijzondere project.

Mahdi biedt tijdens de ramadan gratis mondzorg: "Mondzorg is geen luxe, maar een recht"

Quote

Het probleem is ontzettend groot onder mensen die het financieel moeilijk hebben.

Mahdi (30)

"De Eerlijke Glimlach"

"Vorig jaar ben ik samen met mijn partner dit project gestart om mensen die het minder breed hebben gratis mondzorg te bieden. Ik vind dat iedereen eerlijk behandeld moet kunnen worden en mondzorg is wat mij betreft geen luxe, maar een basisrecht. Vandaar de naam 'De eerlijke glimlach', omdat iedereen een gelijke kans moet krijgen", vertelt Mahdi.

Niet eerlijk

Mondzorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor de kosten voor behandelingen van gebitsproblemen voor veel mensen onbetaalbaar zijn. Mahdi pleit er dan ook voor dat de mondzorg wordt opgenomen in de basisverzekering. "Waarom zou je wel met dij- of kniepijn gratis naar de huisarts kunnen gaan, maar niet naar de tandarts met kiespijn? Dat is niet eerlijk. Daarnaast kan ik je vertellen dat kiespijn niet bepaald fijn is. Maandenlang pijnstillers moeten innemen tegen kiespijn, omdat je anders niet goed kunt functioneren op je werk is natuurlijk belachelijk en ook niet goed voor je algehele gezondheid."

Grote gebitsproblemen

Mahdi had sinds jongs af aan het idee om tandarts te worden, zodat hij mensen in arme landen kon gaan helpen met hun gebitsproblemen. Echter kwam hij erachter dat er zelfs in een welvarend land als Nederland veel mensen zijn die geen mondzorg krijgen, omdat ze het zich simpelweg niet kunnen veroorloven.

Sinds de start van het project De Eerlijke Glimlach stromen de aanmeldingen binnen bij Mahdi's tandartspraktijk. De gebitsproblemen die hij tegenkomt bij zijn patiënten zijn op z'n minst schrijnend te noemen. "Het probleem is ontzettend groot onder mensen die het financieel moeilijk hebben. We krijgen aanmeldingen uit heel Nederland van mensen die meerdere gebitsproblemen hebben zoals gaatjes, afgebroken kiezen, heel veel tandsteen en ontstekingen."

"Alles uit de kast halen"

Hoewel Tandartspraktijk Voorburg voor de rest van de vastenmaand bomvol zit qua afspraken, blijven de aanmeldingen zich opstapelen. Volgens Mahdi laat duidelijk zien dat het van belang is dat de mondzorg in de basisverzekering wordt opgenomen.

Om mensen alsnog kosteloos te kunnen helpen ondanks alle drukte, is Mahdi op zoek naar versterking. "Als je een tandartsassistent bent en op vrijwillige basis een steentje zou willen bijdragen aan dit project, zou dat ontzettend top zijn. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via info@tpvoorburg.nl of een berichtje sturen via instagram. We kunnen alle hulp momenteel goed gebruiken. Helaas is het komende zondag ook de laatste zondag waarop we kosteloze behandelingen uitvoeren en daarom willen we alles uit de kast halen om zoveel mogelijk mensen te helpen."

Ster advertentie
Ster advertentie