FunX

Freek Vonk: Bye Bye vuursalamander?

  1. Newschevron right
  2. Freek Vonk: Bye Bye vuursalamander?
Door een mysterieuze oorzaak staat de Nederlandse vuursalamander op het punt om uit te sterven. Bioloog Freek Vonk maakt zich daarom hard voor het geel-zwarte diertje, waarvan er een paar jaar geleden nog tienduizend leefden. "Een paar jaar geleden kon je op een avond 50 tot 60 vinden als je door het bos liep, maar in heel 2012 hebben we maar 25 levende dieren gevonden."

Noodbel

Wat Freek Vonk opviel is dat de dode exemplaren open en bloot lagen. Dat is best gek, want volgens de nieuwe vlam van Eva Jinek verstoppen vuursalamanders zich als ze ziek zijn of bijna doodgaan. De biologen weten niet precies wat er aan de hand is: "Het zou een virus of schimmel kunnen zijn, een bacterie, misschien een acute vergiftiging of pesticide. We weten het niet, dus hebben we de noodbel geluid," aldus Freek.

Bye Bye

De 25 dieren die de biologen vonden zijn in overleg met de overheid verzameld. De dode diertjes worden momenteel in zware quarantaine onderzocht. Als het laboratoriumpersoneel de oorzaak van de mysterieuze dood niet weet te ontdekken, dan is het bye bye volgens Freek Vonk.

Donaties

Wie het onderzoek naar de vuursalamander wil steunen, kan meer informatie vinden via de website.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F78212127"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie