FunX

Met je ouders praten over seks? Oh no!

  1. Newschevron right
  2. Met je ouders praten over seks? Oh no!
Uit onderzoek blijkt dat ouders bijna niets weten van het seksleven van hun kind. Zo denkt 20% van de ouders met een kind van 16 dat hun kind wel eens manuele seks heeft gehad, terwijl dat in werkelijkheid 52% is. Daarnaast denkt 16% van de ouders met een kind van 16 dat hun kind seks heeft gehad. Maar in werkelijkheid is dat 43%.

Blijkbaar praten ouders niet goed met hun kinderen over seks… maar is dat wel normaal? Dat was de vraag donderdag bij CritiX. Daarom was de stelling: 'Ik vind het normaal om met mijn ouders over seks te praten'. 67,3% vond deze stelling onzin.

Om hier goed over te kunnen praten, had Zarayda seksuologe Wil Berghuis te gast. Zij snapt dat het een lastig onderwerp is om aan te snijden tussen ouders en hun kinderen. "Ik ben ook moeder, dus ik weet dat het geen favoriet onderwerp is. En voor kinderen is het ook niet leuk om hier met je ouders over te praten. De meeste ouders willen in elk geval het technische stuk vertellen en dat het veilig moet gebeuren. Waar het meestal aan schort, is de beleving. Dus wat vind je fijn en hoe kun je je grenzen aangeven? Ik denk ook niet dat je dat bij je ouders moet zoeken; eerder bij je leeftijdsgenoten of het internet," aldus Wil.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F107974475"></iframe>
{/source}

Zarayda sprak ook met Sally over de stelling, waar hij het niet mee eens was: "Ik praat er niet over, want ik ben moslim, dus dat gaat anders. Als je respect hebt voor je ouders, kun je het voorzichtig aankaarten, maar zij zullen je een boek aanraden."

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F107974690"></iframe>
{/source}

De stelling zorgde ook op Facebook voor de nodige reacties

Hentje=oneens
"Er bestaat ook nog zoiets als RESPECT you know."

Wesley=eens
"Seksuele voorlichting is nodig, je wilt immers niet dat ze de fout ingaan. Er zijn grenzen, maar over veiligheid en de negatieve punten; dat moet kunnen."

Armand=oneens
"Hahaha stop gelijk bij elkaar de vinger erin"

Nellysha=eens
"De beste seks voorlichting heb ik van m’n ouders gekregen. Je leert meer van hun dan van school, dus ik vind het ook normaal om erover te praten met m’n moeder."

Ster advertentie
Ster advertentie