FunX

VIDEO: “Je ruikt lekker man!”

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: “Je ruikt lekker man!”
Heteroseksuele mannen die elkaar complimenteren: het blijft een lastig verhaal. Een compliment van man tot man lijkt aan een aantal eisen te moeten voldoen maar: welke eisen dan? En waar komen die eisen vandaan?

De eisen
Mannencomplimenten kunnen echt wel, alleen zijn er bepaalde regels die je daarbij wel in acht moet nemen. Hier komen ze:

1. Houd het kernachtig
Een mattie van je (niet ‘Je mattie’ want dat klinkt mogelijk raar) heeft nieuwe sneakers of een goed parfum. Het valt je op en je voelt de drang om er iets van te zeggen, iets positiefs. Dat kan. Maar kijk dan:

DUS WEL: “Dope schoenen, man.” EN NIET: “Die schoenen staan echt goed onder die broek man.”

DUS WEL: “Ey, dat luchtje is ziek man. Van waar heb je die?” EN NIET: “Je ruikt lekker man!”

Je hoeft geen bij-dingen te zeggen, blijf bij de kern.2. Zinsopbouw
Het woordje ‘man’ aan het eind van de zin, maakt de zin automatisch geschikter (want: mannelijker) voor uitspraak. Het woordje ‘Ey’ (niet ‘Hey’) aan het begin van een zin, maakt de zin automatisch wat agressiever. Prima: je compliment moet haast onopgemerkt en 100% hetero gegeven worden.

3. Houd je stem laag en monotoon
Ga niet te blij in het geven van je compliment. Naast een bepaalde agressie van een zin, is hoorbare desinteresse belangrijk. Je geeft je compliment nonchalant (zie voorbeelden bij 1, lees ze anders hardop voor). Op een constante toon praten (liever te laag dan te hoog), helpt hier echt bij.

4. No go-dingems
Lichaamsbouw, vooral het gebied tussen bovenkant sok en broekriem, blijft onbesproken. Laten merken dat die vriend van je knap is of goed gebouwd? Het kan wel… Maar dan laat je dat weten door ‘m af te zeiken en daarin te overdrijven en door te drammen. Bijvoorbeeld:

DUS WEL: “AAAAI! MOOIBOY HOOR! SAAAANG! KIJK ‘M! KNAPPE JONGEN! HÈ! EH EHHHH!” EN NIET: “Je bent een knappe jongen en eigenlijk maakt jouw uiterlijk mij nog onzekerder dan ik al ben.”DUS WEL: “ZOOOO, KIJK ‘M! KAST! TRAINEN ALLES, SHAKES DRINKEN! SOOOOO! BAYWATCH-TORIES HOOR!” EN NIET: “Vergeleken met jou ben ik echt een luie lelijkerd en die wetenschap maakt me nog onzekerder dan ik eigenlijk al ben.”

5. Geen oogcontact en blijf-uit-aura
Wat je ook doet, hoe lang jullie ook bevriend zijn en hoe erg het compliment ook voldoet aan alle eerdere eisen: je zegt dingen niet terwijl je oogcontact hebt met die vriend van je. Je raakt ‘m niet aan bij het uitspreken van de vleiende woorden. Hoe je soms kort knuffelt bij het groeten, die broederlijke arm om elkaar heen, is intiem zat. Nooit aanraken bij het complimenteren. Gewoon niet.

MAAR: HOE DAN?
Waarom het voor heteromannen zo moeilijk is om onderlinge complimenten te geven en te vangen? Is gewoon zo, fuck you hou je bek. Nee, onzekerheid speelt een grote rol. Stiekem. Want onzekerheid is een gevoel en stoere jongens voelen niet. En ze willen zeker niet als zacht (of erger nog: gay!) overkomen. Achterlijk misschien, maar wel waar.Best scheef, want ondertussen doen de meesten alles voor hun uiterlijk: kapothard trainen, gore shakes drinken, om de twee weken naar de kapper en (met of zonder gevulde koelkast) zorgen voor een goede garderobe. Fresh zijn. Natúúrlijk voor de dames. Maar ook echt wel op indruk op het mannelijk gedeelte van de sociale omgeving te maken.

De ongemakkelijkheid ligt zowel bij de zender als bij de ontvanger van het compliment en dat is, binnen de hierboven gestelde grenzen, eigenlijk onnodig. Want in tegenstelling tot vele onderlinge vrouwencomplimenten, menen wij mannen ze wél echt.

Tot welk punt kunnen mannen elkaar volgens jou een compliment geven?


Ster advertentie
Ster advertentie