FunX

Festivaladvocaten hebben al tientallen festivalgangers een strafblad bespaard

  1. Newschevron right
  2. Festivaladvocaten hebben al tientallen festivalgangers een strafblad bespaard

Ze bestaan pas twee jaar, maar de zogenaamde festivaladvocaten hebben al veel festivalgangers een strafblad bespaard. Bart van Elst is één van die advocaten en hij vertelt wat meer over zijn bijzondere baan aan Dyantha en Morad. Hij heeft in ieder geval één belangrijke tip:

"Neem altijd die advocaat, want het kost je helemaal niks. Je hebt het recht om een advocaat te hebben."

Advocaat

Als iemand op een festival wordt aangehouden, bijvoorbeeld omdat diegene drugs bij zich heeft of betrokken is bij een vechtpartij, wordt hij allereerst op zijn zwijgrecht gewezen. Vervolgens wordt diegene gevraagd of hij een advocaat wil spreken. Als dat het geval is, dan komt de persoon terecht bij een festivaladvocaat zoals Bart.

Bewijs

Als er iemand bij Bart wordt binnengebracht, vraagt hij eerst altijd of de aanhouding wel correct is uitgevoerd. Een politie mag fouilleren en mag onderzoek doen in tenten. Onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal mag niet gebruikt worden door de officier van justitie.

Drugs

Maar wat mag je nu eigenlijk meenemen naar een festival? Feitelijk gezien mag je niks bij je hebben, maar het Openbaar Ministerie hanteert een gedooghoeveelheid. Dat is één pil, een halve gram cocaïne, een halve gram amfetamine of 5ml GHB.

Ster advertentie
Ster advertentie