FunX

Journalist Pete Wu over racistische carnavalsliedjes: "Dat is voor mij pijnlijk"

  1. Newschevron right
  2. Journalist Pete Wu over racistische carnavalsliedjes: "Dat is voor mij pijnlijk"

Het komende weekend barst het carnaval in Nederland weer los. De verkleedspullen mogen weer uit de kast worden gehaald en de carnavalshits kunnen weer gedraaid worden. Journalist Pete Wu heeft echter een vervelende herinnering aan carnaval en in het bijzonder aan carnavalsliedjes. Morad en Shay spraken hem naar aanleiding van het artikel dat hij voor Noisey schreef.

"Als Chinese Brabander voelt het vieren van carnaval toch wat ongemakkelijk. De enige keer dat ik gediscrimineerd ben, was op carnaval."

carnavalsliedje

Het gebeurde een aantal jaren geleden toen Pete even terug was in Brabant. Hij liep tijdens carnaval door de straten van Tilburg. Toen hij onderweg naar huis was, kwam er opeens een jongen om zijn nek hangen die een liedje begon te zingen.

"Het was een dronken iemand en ik moest eerst even luisteren waar het liedje nou precies over ging. Het komt er op neer dat het liedje gaat over: Chinezen hebben spleetogen en zien dus minder van de wereld."

Het nummer "Een Chinees" van Anita en Ed bestaat al sinds 2011, maar nooit is er echt aan de bel getrokken over het feit dat de tekst (en de videoclip) racistisch is.

"Anita en Ed zijn niet de enige carnavalsartiesten die de lachen-om-Chinezen-game level na level uitspelen. Elk jaar komt ook een ander liedje terug: Hoe Lang is een Chinees. Deze hit bestaat al jaren en heeft een enorm hoog meezinggehalte: "Babi pangang, tjap tjoi, hoi hoi hoi hoi".

grens

Carnavalvierders zullen de liedjes wellicht afdoen als een grapje en zeggen dat er niks mee bedoeld wordt. Toch vindt Pete het te ver gaan als dit soort dingen opzij worden gezet alsof het iemand geen pijn zou kunnen doen.

"Als ik dit hoor, dan denk ik: je ziet me als een stereotype. Dat is voor mij pijnlijk. Ik ben zoveel meer dan dat. Ik ben Nederlander, ik ben Brabander, ik ben journalist. Ik ben ook Chinees, mijn ouders zijn Chinees. Om mij dan neer te zetten als eendimensionaal stereotype, daar ligt de grens."

discussie

Pete besloot dit jaar om vlak voor carnaval het artikel 'Wat er met mij gebeurt als ik je racistische carnavalsliedjes hoor' te schrijven. Hij wil hiermee een discussie aanzwengelen.

"De onwetendheid in deze liedjes doet mij denken aan mijn tijd op de basisschool. Als de andere kinderen jarig waren dan moesten we allemaal 'Lang zal ze leve' zingen, maar als ik jarig was, moesten we de 'Chinese' versie zingen, 'Hanky Panky Sjanghai'."

Ster advertentie
Ster advertentie