FunX

Zijn alle Marokkaanse jongens crimineel?

  1. Newschevron right
  2. Zijn alle Marokkaanse jongens crimineel?

Zijn alle Marokkaanse jongens crimineel? Nee, natuurlijk niet. Tenminste, dat zegt het antwoordvel van deze toets die op de Rotterdamse VMBO-school Veenoord binnen het vak Maatschappijleer wordt gegeven. Het vel kwam vanmorgen voorbij op Twitter en zorgde daar voor enige ophef.


In de toets komen meer bijzondere vragen voorbij met minstens even bijzondere antwoordopties. Inmiddels hebben wij van de FunX-redactie contact gezocht met zowel Veenoord als Malmberg, de uitgeverij die deze lesmethode heeft ontwikkeld. Hieronder het antwoordvel. Wat is jouw eerste reactie?



Morad & Shay
De zaak kwam vanmiddag voorbij in Morad & Shay, de show waarin uitgeverij Malmberg niet wilde reageren. Wel stuurden zij onderstaande reactie:

Aan de telefoon zei degene die namens Malmberg het woord deed, het volgende tegen Shay: “De vragen in de toets zijn niet handig verwoord. Het was niet onze bedoeling om waardeoordelen toe te kennen aan bevolkingsgroepen. De antwoorden staan er ook ongelukkig. We gaan met een team werken aan het beter formuleren van dit pakket. Helaas kunnen we de gedrukte versies niet uit de roulatie halen maar in elk geval kunnen we digitaal het een en ander opnieuw bekijken. Negatieve associaties moeten we tegengaan. Dat ligt wat complexer dan het klinkt maar we hopen ergens volgende week een oplossing te vinden.”

Ook Veenoord, één van de scholen waar de lesmethode gebruikt wordt en de school die het antwoordvel online zette, reageerde vooralsnog enkel per mail:

Ster advertentie
Ster advertentie