FunX

Het leven van Bouterse besproken in voorstelling

  1. Newschevron right
  2. Het leven van Bouterse besproken in voorstelling
De Surinaamse president Desi Bouterse staat met name bekend om zijn beruchte verleden. Er zijn mensen die hem daardoor hekelen maar de voormalig militair heeft ook een groot aantal aanhangers.

Deze week gaat de theatervoorstelling 'Bouta' in première in Nederland. Hierin wordt verteld wie hij was en hoe hij dat is geworden.

Voor informatie over Bouterse zijn de drie theatermakers zowel in Nederland als Suriname op onderzoek uitgegaan. Desi heeft vroeger ook in Rotterdam gewoond en is hier opgeleid tot militair. Vandaar dat de research daar in de Surinaamse gemeenschap begon. "Het was best lastig. Veel oudere mensen die niet zo graag over dit onderwerp praten. Toen zijn we het land ingegaan en hebben mensen opgezocht die tijdens de jaren 80 in Suriname hebben gewerkt. Je kan denken aan militair attachés, journalisten, advocaten," aldus de Surinaams-Rotterdamse theatermaker Tjon Rockon.

Tjon is zelf opgegroeid in Nederland. Hij zou in de jaren 80 zijn vader voor het eerst bezoeken in Suriname. Vanwege de decembermoorden raadde zijn vader hem af om te komen. "Dat is mijn persoonlijk perspectief in de voorstelling. Ik stel mezelf ook vragen van wat als ik er wel naartoe was geweest in 82. Aan welke kant had ik dan gestaan, was ik een Bouta mannetje geworden of... dat soort dingen."

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F70944763&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie