FunX

Brace: "Ik had nooit verwacht dat ik in de gevangenis terecht zou komen"

  1. Newschevron right
  2. Brace: "Ik had nooit verwacht dat ik in de gevangenis terecht zou komen"

Brace werd bekend met grote hits als Vraag jezelf eens af, Hartendief, Drijfzand en ga zo maar door. Maar voordat Brace in 2015 meedeed aan The Voice om opnieuw door te breken, raakte zijn carrière in een dal toen hij vast kwam te zitten voor ontvoering. Hoe heeft hij zijn tijd in detentie beleefd? En hoe kijkt hij terug op zijn veroordeling? Hij vertelt er alles over in de WorX Podcast.

fame

Brace kreeg op een hele jonge leeftijd te maken met fame. "Het was een droom die uitkwam, maar een hele slechte droom. Het leek wel leuk: alle aandacht en veel geld verdienen, maar ik had nog nooit meegemaakt hoe het is om te vallen."

Dat hij als jongen van de straat van de een op andere dag bekend werd, vond hij dan ook erg moeilijk. "Eerst werd er naar me gekeken alsof ik een boef was. Als ik in Groningen liep dan kwam er politie, maar nu maakte het niet meer uit wat ik deed." Door de bekendheid dacht hij dat hij alles kon maken. "Als je hoort hoe geweldig je bent, elke dag maar weer, dan denk je dat je Jezus bent en dan ga je daar ook naar leven. Wat heel zonde is, want dat ben je bijlange na niet."

Veroordeeld

In 2013 werd Brace door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor zijn aandeel in een ontvoering. "Ik had nooit verwacht dat ik in de gevangenis terecht zou komen." Hij dacht dat hij veel kon maken omdat hij bekend was en veel aandacht kreeg. "Je staat nooit boven de wet, maar dat vergeet je soms."

De zaak kwam flink in de media en de reputatie van lieve jongen was in één keer kapot voor Brace. "Dat maakte me heel verdrietig, want het beeld dat (door de media) geschetst werd, was helemaal niet waar. Maar je kan zeggen wat je wil, niemand luistert naar je. Ik had volgens de rechter een voorbeeldfunctie, dus ik kreeg vier maanden meer dan de hoofdverdachte. Ik werd eigenlijk dubbel gestraft."

Bekend in de gevangenis
Het kostte Brace niet veel moeite om zich aan te passen. "Ik kwam in de gevangenis terecht, dat was gewoon raar. Maar na een week had ik me weer aangepast. Ik heb een soort overlevingsdrang, maakt niet uit waar ik ben. Het klinkt heel stom, maar iedereen die dat jaar vastzat heeft het leuk gehad. Er werd niet gevochten, er was een hele positieve sfeer."

Brace wilde in de gevangenis iedereen te vriend houden en dat ging ook goed. "Mensen kwamen naar me toe - oudere stoere mannen - en die wilden een handtekening."

Na de gevangenis

Toen Brace uit de gevangenis kwam, werd zijn leven er niet makkelijker op. "Het was een kille en koude periode, want niemand wil meer iets met je te maken hebben." Daar kwam nog bij dat het voor hem heel verwarrend was hoeveel er veranderd was in de tijd dat hij vastzat. "Ik was een jaar weg, maar het leek alsof ik tien jaar weg was geweest. De muziek was veranderd, er was Spotify, er was social media. Ik moest mezelf opnieuw vinden."

De artiest moest eigenlijk weer vanaf nul beginnen. "Er is zoveel kapotgegaan. Ik heb nooit kunnen nadenken dat dat allemaal zou kunnen gebeuren." Hij ging van een dik inkomen naar een schamele uitkering. Dat hij dat moest aanvragen, vond hij überhaupt al supergênant. Je komt bij het UWV en die vrouw heeft misschien ook wel ooit 'Moppie' meegezongen. Zij denkt vast dat ik heel diep ben gezonken." Uiteindelijk werkte Brace twee jaar lang als afwasser, terwijl hij ondertussen zijn leven weer probeerde op te bouwen.

The Voice

In 2015 pakte Brace zijn muzikale carrière weer op met een deelname aan The Voice. Dat was voor hem een mooie periode, maar toch heeft het ook minder leuke dingen met zich meegebracht. Zelf wilde hij in eerste instantie eigenlijk niet meedoen. Hij was tevreden met zijn anonieme en simpele leven. Hij had een baan, een goede relatie en dat was voor hem genoeg.

Toch besloot hij - na aandringen van anderen - het avontuur aan te gaan. En waar hij al bang voor was, gebeurde: hij kon alle slechte verleidingen maar moeilijk weerstaan en wist niet hoe hij met alle aandacht om moest gaan. Zijn relatie is daar uiteindelijk ook kapot aangegaan. "Het is heel stom wat ik zeg, maar had ik maar niet meegedaan aan The Voice."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet afgeschreven
Inmiddels gaat het weer een stuk beter met Brace en heeft hij alles weer onder controle. "Tot de dag van vandaag verdien ik mijn geld met muziek, daar mag ik dankbaar voor zijn. Volgend jaar is het 15 jaar Brace. Dat is toch uniek?" Hij is blij dat hij zijn leven heeft weten te verbeteren.

"Ik heb in detentie gezeten door omstandigheden en om dan terug te komen, dat is zo niet Nederlands. Als je in Nederland iets slechts hebt gedaan, ben je eigenlijk afgeschreven. Ik heb kunnen bewijzen aan mezelf en aan Nederland dat je fouten mag en kunt maken in het leven. Daarvoor zijn we mensen."

Jilla en ambitie
Hoe is het om vast te zitten? Of hoe is het om in een gevangenis te werken? Deze hele maand hoorde je in de WorX podcast bijzondere mensen die allemaal wel iets te maken hebben met jilla en ambitie.

Ster advertentie
Ster advertentie