Naar homepage
FunX

Politiegeweld: Shackelia Jackson openhartig over vermoorde broer

bron: Amnesty International / Richard Burton
  1. Newschevron right
  2. Politiegeweld: Shackelia Jackson openhartig over vermoorde broer

Tijdens de Internationale Dag van de Mensenrechten is Shackelia Jackson is één van de tien personen die jij kan helpen door een brief te schrijven aan de premier van Jamaica. Shackelia's broer Nakiea werd volgens haar doodgeschoten, nadat Jamaicaanse agenten onterecht dachten dat hij een overvaller was. Jouw brief aan de premier van Jamaica kan hem misschien overtuigen om een onafhankelijk gerechtelijk onderzoek in te stellen naar de dood van haar broer en om de daders te berechten. Jackson vertelt haar emotionele verhaal aan FunX-dj Eva Cleven.

neergeschoten

"Ik viel die dag in slaap met mijn alarm aan en opeens werd ik wakker door het gegil van mijn broer", vertelt de Jamaicaanse vrouw. "Het was een vreselijke ongewone gil. Ik sprong uit mijn bed, in mijn kleren en rende naar zijn restaurant. Ik hoorde een vrouw schreeuwen dat Nakiea was neergeschoten. In het restaurant zag ik wel dat er iets gebeurd was, maar mijn broer was er niet. Ik sloot het restaurant, de plaats delict, met een groot slot af, en ging zo snel mogelijk naar het ziekenhuis". Daar overleed Nakiea uiteindelijk aan zijn verwondingen.

antwoorden

Natuurlijk wil de familie antwoorden, zodat ze het een plekje kunnen geven. Waarom was hij doodgeschoten? "De politie confronteren was geen optie", legt Jackson uit. "Ik wist dat de plaats delict voor zichzelf sprak, dus ik heb dat zo goed mogelijk proberen te beschermen. Al kreeg ik voortdurend telefoontjes dat de politie het slot op het restaurant probeerde open te breken...".

politiegeweld

Maar hoe komt het dat e zoveel politiegeweld is in Jamaica? Volgens Shackelia wordt dat door een hogere macht aangemoedigd of is de politie het gewoon gewend. "Misschien is het hun manier om criminaliteit bestrijden en misschien is het omdat de politieagenten er geen gevolgen van hebben", vertelt de Jamaicaanse vrouw. "Hun levens worden niet kapot gemaakt en hun familie is nog compleet, dus er is voor hen geen reden om een einde te maken aan politiegeweld".

Ster advertentie
Ster advertentie