FunX

Eva: "Ik vind dat DUO heel slecht informatie geeft"

  1. Newschevron right
  2. Eva: "Ik vind dat DUO heel slecht informatie geeft"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 28-jarige Eva* haar verhaal.

Naam: Eva
Leeftijd: 28
Studie: HBO Rechten & Rechten op universiteit (niet afgemaakt)
Werk: Jurist (40 uur per week) & Freelancer scripties nakijken
Woonsituatie: Huurwoning
Netto inkomen: €3200 + €250
Nu op betaalrekening: €2000
Spaarrekening: €30000
Schulden: Studieschuld van ongeveer €6000

Maandelijkse vaste lasten:
Huur (gedeeld met vriend): €700
Gas/Water/Licht/Tv/Internet: €150
Zorgverzekering: €90
Autoverzekering: €35
Wegenbelasting: €20
DUO terugbetalen: €1000
Sportabonnement: €20
Netflix: €4
Totaal: €2019

Hoi Eva, bedankt dat je ons een kijkje in je financiën wil geven! Het eerste dat me opvalt, is dat je elke maand 1000 euro schuld bij DUO aflast. Dat is een behoorlijk bedrag?
"Ik hoef eigenlijk nog niet af te lossen, maar ik heb zelf een regeling met DUO getroffen."

Waarom heb je daarvoor gekozen?
"Ik wil niet dat DUO bepaalt wat ik moet betalen, want dan kijken ze naar je inkomsten en ik wil het zelf in de hand houden."

Je hebt nu nog 6000 euro studieschuld, hoeveel had je eerst?
"Ik was altijd heel secuur met lenen. Mijn totale schuld was rond de 3000 euro. Maar later bleek dat ik drie jaar onterecht studiefinanciering had ontvangen. Ik had daar geen recht op, omdat ik te veel had verdiend. Toen kwam er in een klap 10.000 euro bij. In totaal had ik dus 13.000 euro schuld."

Je hebt nu 30.000 euro op je spaarrekening staan, waarom los je niet in een keer je schuld af?
"Dat vind ik zonde. Ik heb daar hard voor gewerkt. Die 30.000 euro is voor een koophuis. Omdat ik nu door de coronacrisis toch minder geld uitgeef, kan ik het beter op de manier oplossen zoals ik het nu heb geregeld: elke maand 1000 euro afbetalen."

Hoe komt dat zo?
"Bij de start en gedurende mijn opleiding werd er alleen aangegeven dat je maximaal 13 duizend bruto naast je inkomen mocht verdienen. Er werd nergens aangegeven dat wanneer je je studie hebt afgerond en half jaar later weer begint met een nieuwe studie – wat bij mij het geval was - dat het totale inkomensjaar werd meegerekend. Een wanneer je bijvoorbeeld je studiefinanciering in december weer aanzet, terwijl je deze hetzelfde jaar in juni hebt stopgezet, wordt er ook een totaal inkomensjaar berekend. Ik vind dat de duo specifieker en uitgebreider in hun informatie moet zijn richting de student om zulke incidenten te voorkomen. Zo voorkom je dat studenten aan het eind van hun studie onnodig met een duo schuld wegens bijverdiensten zitten."

Het is best een behoorlijk bedrag wat je naast je studie verdiende. Hoe kwam je daaraan?
"Ik heb eigenlijk vanaf mijn zeventiende veel gewerkt naast mijn studie, bijna fulltime. Ik heb bijvoorbeeld bij een bedrijf op de juridische afdeling gewerkt. En ik had ook nog een baan in het weekend bij een bank."

Vond je het niet zwaar om zoveel te werken naast je studie?
"Nee eigenlijk niet. Het is maar wat je zelf wil en welke doelen je stelt. Mijn moeder leeft van een uitkering en mijn vader die ken ik wel, maar hij heeft nooit iets voor mij betaald. Dus als mijn laptop - die ik voor school nodig had - kapot ging, moest ik daar zelf voor opdraaien. Daarom wilde ik altijd geld achter de hand hebben."

Op dit moment werk je ook nog steeds extra. Naast je baan als jurist kijk je ook scripties na. Waarom doe je dat?
"Ik vind het belangrijk dat je steeds blijft leren. Als je scripties nakijkt dan lees je heel veel en je leert er weer van."

Waarom heb jij ervoor gekozen om jurist te worden?
"Het leek me leuk. Vooral omdat de wet steeds verandert. Je bent altijd aan het leren. Op dit moment werk ik bij een groot bedrijf waar ik me bezighoud met aansprakelijkheidsrecht. Ik vind de complexiteit eraan leuk. Elk dossier is weer anders. Maar ik wil dit niet op de lange termijn doen."

Wat wil je dan wel doen?
"Ik weet het nog niet. Het is lastig... Er zijn zoveel mogelijkheden."

Zou je advocaat willen worden?
"Nee. Het salaris van een jurist en advocaat verschillen bijna niet meer van elkaar. Terwijl je als advocaat wel heel veel uren maakt: soms wel 80 uur per week. Dat zou ik niet willen."

Ben je wel tevreden met je huidige salaris?
"Ja, als ik het vergelijk met leeftijdsgenoten is het misschien iets hoger dan gemiddeld. Maar het kan altijd beter."

Ben jij iemand die veel spaart?
"Ik spaar sowieso, maar nu gaat er een groot gedeelte naar DUO toe. Maar ik kan ook wel geld uitgeven. Ik denk dat ik elke maand zo'n 500/600 euro aan kleding uitgeef. En voor de coronacrisis ook aan etentjes. Toen gaf ik daar mogelijk wel 300/400 euro aan uit."

Maakt geld volgens jou gelukkig?
"Nee, dat vind ik zeker niet. Geld maakt het alleen makkelijker, niet gelukkiger. Je bent alleen aan een bepaalde levensstijl gewend. Wanneer deze zou wegvallen, zou je je ook ongelukkiger voelen omdat je weet hoe het ook kan zijn. Als je altijd gewend bent aan een bepaald inkomen en niet anders kent, leer je er ook naar leven en weet je in veel gevallen niet beter."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

*De gebruikte naam is om privacyredenen gefingeerd. De naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie