FunX

Waar de inspiratie voor Coachella-outfits vandaan komt

foto: Instagram/gabbyepstein/xcncoronelx/samtodd
  1. Newschevron right
  2. Waar de inspiratie voor Coachella-outfits vandaan komt

Als het om festivalmode gaat, is Coachella een van de grootste en eerste festivals waar mensen alles uit de kast halen. Het muziekfestijn kwam afgelopen weekend tot zijn einde, maar celebs, bloggers, vloggers en muziekliefhebbers showden ruim een week lang hun beste feestoutfits. Daar zaten flower power shirts, denim hot pants en fleeky crop tops tussen, maar ook kleding geïnspireerd door verschillende culturen. We zetten de mooiste outfits en accessoires voor je op een rij, die je de hele wereld rondbrengen.

Egypte

Beyoncé was al gekroond tot queen van Coachella na haar waanzinnige optredens op het festival. Maar ook in haar styling straalde ze royalty uit. Hiervoor werkte ze samen met Olivier Rousteing, creative director bij Frans modelabel Balmain. Het eerste weekend was het pronkstuk van alle outfits haar glinsterende bodysuit, mantel en hoofddeksel geïnspireerd door koningin Nefertiti. Een afbeelding van de Eqyptische koningin was geborduurd op Beyoncé's cape en de hoge hoed met zwarte veer verwijst naar een steenoud beeld van de koninklijke powervrouw dat tientallen jaren geleden is teruggevonden.

Ook afgelopen weekend liet Beyoncé zich weer inspireren door de koningin.

Zuidelijk Afrika

Kregen cornrows twee seizoenen geleden nog onverwachts een nieuwe naam, boxer braids, dit jaar is er een nieuwe trend rondom de ingevlochten haarstijl: zeemeerminvlechten. Veel Coachella-gangers rockten de lange, dikke, vaak kleurrijke vlechten. De vorm van vlechten zijn al jaren mainstream, maar ze stammen uit het oude Afrika, waar de vlechten onder andere religie, status en afkomst kunnen aangeven.

Amerika

Poncho's met franjes, hoofdtooien en veren. Inheemse klederdracht zijn een vast onderdeel geworden van festivals, vooral bij vrouwen. Maar bij de weinig inheemse stammen die nog over zijn in Noord-Amerika, worden volle hoofdtooien niet door vrouwen gedragen en door mannen bijna alleen nog bij belangrijke ceremonies. Vroegah betekende het opdoen van een hoofdtooi en dat je op oorlogspad ging en dat je een belangrijke baas was binnen je community.

Azië

Die rode plakkertjes op je voorhoofd glinsteren mooi, maar het is eigenlijk een vorm van een eeuwenoude gezichtsdecoratie. De bindi, zoals de stip tussen de wenkbrauwen heet, wordt tegenwoordig door hindoevrouwen én -mannen gedragen in Zuid-Aziatische landen als India, Sri Lanka en Bangladesh. Waar de traditie vandaan komt, daar is nog discussie over. Waar de een zegt dat het bestemd was om aan te geven dat een vrouw getrouwd is, zegt een ander dat het bedoeld is om je eraan te herinneren om God op de eerste plek te zetten. Vroeger liep je met een stip van koeienbloed en modder rond, maar moderne hindoe's dragen vaker plastic steentjes of andere soorten juweeltjes.

Cultuurdiefstal

Elk jaar vooral rond festivalseizoen ontstaat ophef over het dragen van kleding die geïnspireerd is op andere culturen. De festivalgangers beseffen niet altijd op welke traditie hun outfit is geïnspireerd en zien het als de nieuwste mode. Sommigen noemen het daarom cultural appropriation, ofwel cultuurdiefstal. Ben jij het daarmee eens?

Ster advertentie
Ster advertentie