FunX

Loki is polyamoreus: ze heeft een vriend, maar datet ook met andere mensen

foto: Foto: Loki de Jong
  1. Newschevron right
  2. Loki is polyamoreus: ze heeft een vriend, maar datet ook met andere mensen

Een relatie hebben met een persoon én daten met twee andere mannen: dat is hoe het leven van de 25-jarige Loki er op dit moment uitziet. Zij is namelijk polyamoreus. Wat dit precies inhoudt en hoe ze hiermee omgaat, vertelde zij in Start met Fernando.

Laten we bij het begin beginnen: als iemand polyamoreus is, ook wel 'poly' genoemd, staat diegene open voor meer dan één liefdesrelatie. Het is het tegenovergestelde van monogamie, waarbij je ervoor kiest om een relatie aan te gaan met één persoon. Loki merkte dat polyamorie simpelweg beter bij haar paste en besloot dit te gaan ontdekken. "Als je er heel open over bent, ga je het gesprek sneller aan met mensen. Ik ben best wel wat mensen tegengekomen die dit interessant vonden. Je komt ook poly mensen tegen en als die klik er is, kan je samen gaan ontdekken wat het voor jullie inhoudt."

Vrijheid

Op dit moment heeft Loki dus een vaste vriend en datet ze met twee andere mannen tegelijk. Het gaat voor Loki voornamelijk om de vrijheid die zij heeft om een connectie aan te gaan met meerdere mensen. Ze groeide op in een christelijk gezin en merkte dat die normen en waarden niet bij haar pasten. "Vooral die vrijheid van polyamorie is voor mij heel belangrijk. Het is niet zo dat ik altijd meerdere partners hoef te hebben. Maar het idee dat het wel mag, past bij mij. De ongebondenheid, de vrijheid. [...] Er zijn zoveel leuke en mooie mensen op de wereld. Ik zou het zonde vinden om me op voorhand maar aan één persoon te mogen binden."

De lastige kant

Wanneer je als polyamoreus persoon een relatie met iemand aangaat, moet je diegene natuurlijk ook vertellen hoe jij in het leven staat. Loki maakte daarvan ook de lastige kant mee. "De relatie met een ex van mij is daarom ook uitgegaan. Hij wilde monogamie en ik polyamorie. Daar hebben we toen een jaar lang over gepraat." Na deze ervaring besloot Loki hier meteen vanaf het begin duidelijk over te zijn tegenover andere mensen die zij leerde kennen. "Dat is wel net zo eerlijk."

"Exploreer de mogelijkheden en welke relatievormen er zijn. Kies iets wat bij jou past."

Plannen, plannen, plannen

Misschien denk je nu: ik heb mijn handen al vol aan één partner. Hoe houdt deze chick het vol met drie guys? Het is volgens Loki inderdaad veel plannen en prioriteiten stellen. "Ik doe het vaak in overleg met iedereen. Als iemand zegt dat ie maar een plekje heeft over twee weken, dan krijgt dat plekje prioriteit. Het is soms lastig, maar dat maakt het ook wel interessant." In sommige gevallen kan het ook makkelijker. Zo heeft haar vaste partner laatst een man ontmoet waar Loki mee datet. "Toen zijn we samen uitgegaan en hebben we samen thuis gechillt. Dat scheelt natuurlijk ook tijd en planning. Ze kunnen het ook supergoed met elkaar vinden. Dus dat kan ook."

Acceptatie

Loki streeft voor meer acceptatie voor polyamorie. Zo is zij ook voorzitter van Stichting Polypride. Met die organisatie wil zij die acceptatie creëren en het taboe rondom polyamorie doorbreken door bijvoorbeeld deel te nemen aan de Utrecht Canal Pride. De boodschap die ze voor iedereen wil achterlaten is: "Exploreer de mogelijkheden en welke relatievormen er zijn. Kies iets wat bij jou past. Wees welkom als je denkt: dit vind ik interessant."

Ster advertentie
Ster advertentie