STER Advertentie
STER Advertentie

Transgender Rowan twijfelde over operatie: 'Ik wilde nog kinderen'

Zondag 5 augustus 2018 - 20:38 uur

|

Door:

Daisy

Tijdens de speciale Pride-uitzending van FunX spraken Ingrid en Eva transgender en FunX-luisteraar Rowan. Hij sprak open over zijn leven als transgender en de operatie die daar uiteindelijk bij komt kijken. 

veertiende uit de kast

Het transitieproces van Rowan is nu helemaal rond, maar daar zijn heel wat jaartjes overheen gegaan. "Ik was veertien toen ik uit de kast kwam als transgender", vertelt Rowan, die nu 23 jaar is. Op zijn zeventiende ging hij voor het eerst op gesprek in het ziekenhuis bij een psycholoog, iets dat bij het transitieproces hoort.  

"Ik kwam op een wachtlijst en heb iets meer dan een half jaar gewacht. Daarna ging ik in gesprek met een psycholoog, dan vertel je hoe je voelt en hoe je jezelf ziet. Je krijgt allerlei vragenlijsten die je moet invullen. Als jij en de psycholoog allebei denken dat je klaar bent voor de volgende stap, dan word je besproken en kun je aan de hormonen gaan."

tijd nodig

Rowan vond het transitieproces niet heel zwaar; "Maar ik snap wel dat anderen het misschien wél zwaar vinden. Een ziekenhuis stelt niet voor niets die procedures en wachttijden in. Tuurlijk, het duurt lang, maar je hebt die tijd ook nodig om goed na te kunnen denken." 

kinderen

Normaal heb je een half jaar lang gesprekken met een psycholoog, vertelt hij verder. "Maar ik heb er een jaar over gedaan omdat ik twijfels had. Ik wilde zelf kinderen, maar ik wist niet of ik ze van mezelf wilde ja of nee."

jong gedwongen

Een zware beslissing op je zeventiende. "Je wordt al heel jong gedwongen om over dingen na te denken waar je normaal gesproken niet over na zou denken." 

Populair op FunX.nl

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • 'Huizenprijzen volgend jaar 2 procent omlaag'

  • Boef vertelt bij 'Andy in de Auto' over Selma Omari en zijn nieuwe album

  • Badr Hari helemaal ready voor nieuwe wedstrijd

  • Parijs krijgt drijvende bioscoop met elektrische bootjes

  • Danny (26) is chef-kok: "Ik ga vaak uit eten, maar heb ook een flinke spaarrekening"