FunX

Moet adoptie verboden worden?

  1. Newschevron right
  2. Moet adoptie verboden worden?

''Nederland moet stoppen met adoptie uit het buitenland.'' Dat adviseert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) aan het kabinet. Door te stoppen met adoptie zouden kinderen veel beter af zijn. Maar wat vinden geadopteerde Nederlanders hier zelf van?

Kansen

Rudo Slappendel werd geadopteerd uit India. Hij is het niet eens met het advies van RSJ. Hij vindt dat mensen die niets met adoptie te maken hebben zich niet moeten bemoeien met dit soort processen. Rudo gelooft wel dat het voor een kind beter kan zijn om in zijn eigen omgeving op te groeien, als er tenminste een kans is dat het kind terug kan naar zijn of haar ouders.

''Nederland is mijn cultuur geworden. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis.''

Kinderhandel

Volgens Marcia Engel gaat deze kwestie niet om het goed terechtkomen van een kind, maar om een adoptiesysteem dat niet juist is. Volgens Marcia worden er wetten en regels gebroken en kan het systeem kinderhandel in de hand werken. Zij vindt het adoptieverbod daarom wel een goede zaak.

''Kinderen worden onterecht gelabeld als weeskinderen.''

geen weeskind

Als tweejarig meisje kwam Marcia vanuit Colombia naar Nederland. Pas vele jaren later is ze erachter gekomen wat er met haar gebeurd is voordat ze naar Nederland kwam. Haar biologische moeder had haar naar een oppas gebracht. Die oppas bracht haar vervolgens naar de politie met de mededeling dat de moeder het kind had afgestaan. De oppas kreeg op dat moment waarschijnlijk geld voor Marcia.

''Kinderen worden onterecht gelabeld als weeskinderen.''

zoektocht

Hoewel haar moeder heeft geprobeerd om Marcia terug te krijgen, stond ze in een zwakke positie. Ze was minderjarig en niet zo welgesteld. Volgens Marcia is haar situatie geen incident, maar gebeurt dit veel vaker. Om die reden is ze een stichting gestart om mensen te helpen in hun zoektocht naar hun biologische ouders én naar de waarheid: Plan Angel.

Bekijk het verhaal van Marcia hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie