FunX

"Ik zou zeven jaar geleden dood zijn geweest zonder mijn donor"

  1. Newschevron right
  2. "Ik zou zeven jaar geleden dood zijn geweest zonder mijn donor"

Geen tijd, je geloof, een eng idee. Er zijn genoeg redenen te bedenken om geen donor te willen zijn. Ruim negen miljoen Nederlanders twijfelen daarom nog. Terwijl ruim duizend op de wachtlijst staan en er honderveertig per jaar overlijden. Ook een twijfelaar? Na deze week van de donor ben je misschien wel overtuigd.

Keuzes

Zelfs als je donor wordt, betekent dat niet dat je lichaam wordt leeggeroofd. Je hebt dan nog twee belangrijke keuzes: wie beslist na jouw dood over je lichaam, jij of je familie? En wát wil je doneren?

Fernando gaf in Start toe zelf nog geen donor te zijn. Maartje Puts van de Nederlandse Transplantatiestichting probeerde hem over de streep te trekken: "Als jij doodziek wordt, wil je ook dat een ander jou een orgaan doneert."

Ik zou zeven jaar geleden overleden zijn, als mijn donor zich niet had geregistreerd

Ook sprak Dulci in Jouw Stad met de 27-jarige die twee keer een harttransplantatie onderging. "Ik lag aan de hartpomp en de arts wilde mijn broertje en zusje al afscheid laten nemen. Zeven jaar geleden zou ik dus overleden zijn, als mijn donor zich niet had geregistreerd."

Nog geen donor? Wat houdt jou tegen?

Ster advertentie
Ster advertentie