FunX

Leonardo (14) moet terug naar Brazilië, terwijl daar niemand voor hem kan zorgen

  1. Newschevron right
  2. Leonardo (14) moet terug naar Brazilië, terwijl daar niemand voor hem kan zorgen

Stel je voor: je bent 14 jaar, gaat naar school en hebt leuke vrienden. Je hebt nog je hele leven voor je, maar dan moet je ineens het land uit. Dat is de situatie waar de 14-jarige Leonardo uit Vroomshoop nu in zit. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil hem over een paar weken terugsturen naar Brazilië, terwijl zijn moeder wel in Nederland mag blijven. Leonardo's oma Jenny vertelde in Jouw Stad meer over zijn situatie.

Waarom moet de 14-jarige Leonardo terug naar Brazilië?

Volledige voogdij

Leonardo's moeder Elisangela emigreerde zeven jaar geleden vanuit Brazilië naar Nederland. Ze woont sindsdien met haar Nederlandse vriend Patrick in het Twentse Vroomshoop. Leonardo woonde tot 2018 in Brazilië bij zijn oma van vaderskant, maar toen die onverwachts kwam te overlijden, ging Leonardo bij zijn moeder in Nederland wonen. Jenny: "Leonardo's vader wilde niet voor hem zorgen, dus toen is zijn moeder hem in Brazilië gaan ophalen. Zij heeft ook de volledige voogdij over Leonardo gekregen, dus ik zou niet weten waarom Leonardo niet hier mag blijven."

Gevaarlijk

De enige optie die Leonardo heeft in het geval dat hij moet terugkeren naar Brazilië, is dat hij zich daar weer met zijn moeder gaat vestigen, aangezien niemand in Brazilië voor hem kan zorgen. Partner Patrick zou eventueel mee kunnen gaan, maar de situatie zou erg gevaarlijk kunnen worden. "Als zij met z'n drieën terugreizen naar Brazilië, vrezen zij voor hun leven. Leonardo's vader is namelijk niet toerekeningsvatbaar."

Tubantia schrijft dat de IND in haar afwijzing stelt dat Leonardo 'niet beschikt over een geldige machtiging tot voorlopige verblijfsvergunning'. Daarnaast wordt door de IND aangestipt dat Leonardo ‘nog maar kort in Nederland’ is en dat ‘niet is gebleken dat hij dusdanig geworteld is in de Nederlandse samenleving dat terugkeer van hem naar Brazilië niet kan worden verlangd’.

Steun

Inmiddels zijn er veel steunacties voor Leonardo gestart. Zo startte goede vriend Thomas een petitie met als titel: 'Laat Leonardo in Vroomshoop blijven'. Daarvoor werden meer dan 2000 handtekeningen verzameld. Maar daar blijft het niet bij qua hulp. Zo vertelt Jenny dat de gemeente Twenterand, waar Leonardo in woont, gaat kijken of ze iets voor hem kunnen betekenen.

"Ook VluchtelingenWerk Nederland wordt ingeschakeld, maar het is nog heel onzeker hoe de toekomst van Leonardo eruitziet. We vragen nergens om, maar geef die jongen een verblijfsvergunning. Dat is het enige wat we vragen. Hij heeft hier een mooie toekomst voor zich met zijn familie en vrienden. Hij doet het goed op school en kan met iedereen goed omgaan. Waarom moet je die jongen dan terugsturen?"

Ster advertentie
Ster advertentie