FunX

Documaker Shamira volgde neonazi Constant Kusters drie jaar lang

foto: Foto: Marwan Magroun
  1. Newschevron right
  2. Documaker Shamira volgde neonazi Constant Kusters drie jaar lang

Het beschermen van de Nederlandse identiteit en autochtone Nederlanders die in de meerderheid moeten blijven: een korte samenvatting van het denkbeeld van de extreemrechtse politieke partij genaamd Nederlandse Volks-Unie. Documaker Shamira Raphaëla heeft zelf Arubaanse roots en wist de oprichter van deze partij, Constant Kusters, over te halen om hem drie jaar lang te filmen voor haar docufilm Ons Moederland. In Start met Fernando vertelde zij hoe die ervaring voor haar was.

RACISME ZIT OVERAL
Shamira vertelt dat het idee om deze docu te maken in 2012 ontstond. Ze merkte in de periode rondom de Zwarte Pieten-discussie dat haar collega's racistische dingen zeiden waar zij enorm van schrok. "Toen dacht ik: wacht even, dit racisme zit overal en ik vind het heel belangrijk om daar een film over te maken."
RACIST GEZOCHT
Het idee was er, maar hoe vind je de juiste persoon om hierover een docu te maken? Google je dan gewoon op 'Racist gezocht' ofzo? Shamira maakte inderdaad gebruik van Google en zocht daarop naar de meest extreemrechtse persoon die zij in Nederland kon vinden. Daarbij kwam ze uit bij Constant Kusters.
"Er is een filmpje van deze guy dat hij een journalist slaat. Toen dacht ik: oké, deze gast is echt een goede uitdaging. Ik wil iemand waarvan iedereen eigenlijk denkt: dit is het ergste van het ergste. Ik wil dan kijken of ik hem menselijk kan maken."
Still uit docu 'Ons Moederland'. BEELD: VPRO
SCHUILNAAM
Zelf heeft Shamira Arubaanse roots en verschilt ze compleet van denkwijze met haar hoofdpersoon Constant Kusters. Nu denk je misschien: How the hell is het haar dan gelukt om deze guy over te halen? Simpel: ze belde hem eerst op onder een schuilnaam.
"Ik gebruikte 'Sharon' als schuilnaam. Mijn eigen naam ging 'm namelijk niet worden. Toen heb ik twee uur lang met hem aan de lijn gezeten. Ik geloof dat je een band met iemand op kan bouwen als je diegene aanspreekt en ziet als mens. Ook al is die persoon duizend keer het tegenovergestelde van jou. Wat ook scheelde in dit geval, is dat ik heel light skin ben. Dat scheelde wel als we bijvoorbeeld bij demonstraties gingen filmen. Ik viel dan niet heel erg op."
EEN BAND CREËREN?
Drie jaar lang zou Shamira Constant Kusters uiteindelijk volgen. Dat is niet niks: iemand volgen die een totaal ander denkbeeld heeft dan jij. Is het dan toch mogelijk om een band op te bouwen met iemand die je zo lang volgt? Shamira legt uit: "Ik sta daar niet als mezelf, maar als professional. Ik heb de geboorte van zijn kinderen gefilmd. Dat kan alleen als je op een bepaalde manier toch een connectie met iemand maakt."
Still uit docu 'Ons Moederland'. BEELD: VPRO
'AAP' EN 'SCHAAP'
Shamira heeft dus niet alleen te maken met Constant als individu, maar ook met zijn hele gezin. In de docu is een scène te zien waar Constant en zijn gezin aan tafel zitten. Zijn kinderen vertellen daarin over twee nieuwe Syrische klasgenootjes genaamd Aya en Shaan die zij 'Aap' en 'Schaap' noemen. Constant vertelt vervolgens dat ze die kinderen terug zouden moeten sturen. Een heftige mening die Shamira niet deelt. Hoe waren dit soort momenten voor haar? Shamira:
"Ik vind dat heel confronterend, maar ik denk vooral: Wat is de toekomst van Nederland? Dit zijn niet de enige kinderen die dit tijdens het eten aan tafel horen van hun ouders. De persoon (Constant Kusters, red.) die ik volg, spreekt het eerlijk uit op televisie, maar er zijn volgens mij nog een heleboel andere mensen die hun gedachtegoed op deze manier aanhangen. Dus, ik maak me wel zorgen om de toekomst van Nederland, want zij zijn de volgende generatie."

Ster advertentie
Ster advertentie