FunX

De evolutie van Disneyprinsessen: hebben ze mannen nog nodig?

  1. Newschevron right
  2. De evolutie van Disneyprinsessen: hebben ze mannen nog nodig?

Keek je vroeger nog op naar een afhankelijk Sneeuwwitje die wachtte tot zeven mannen haar leven zouden redden? Disney's animatieheldinnen zijn geëvolueerd naar zelfstandige vrouwen en daar is een reden voor.

Mannen

"Vroege prinsessen waren heel mooi, maar toonden verder niet veel karakter", zegt communicatiewetenschapper Nikki Mennen. Zij onderzocht de evolutie van Disneyprinsessen. "Terwijl ze in de nieuwere films hun eigen leven hebben en er vast wel mannen in voorkomen, is dat niet hun levensdoel en dat is wel belangrijk."

Frozen

Volgens Nikki gaan de hoofdpersonen in tekenfilms mee met hun tijd. In de meest populaire animatiefilm 'Frozen' zegt prinses Elsa bijvoorbeeld: "Je kan niet met een man trouwen die je net hebt ontmoet." "Dat is het tegenovergestelde van wat een prinses vroeger zou zeggen."

Transgender sprookjes

Disney kan volgens Nikki natuurlijk altijd meer doen. Zo blijft de animatiemaker nu vooral weg van onderwerpen als genderneutraliteit, transgenders en andere seksualiteiten dan heteroseksueel. "En in de sprookjes zijn er altijd prinsessen, waarom niet een ander beroep bijvoorbeeld?"

Ster advertentie
Ster advertentie