FunX

Jiggy Djé over de toekomst van hiphop: "Het is alleen maar goed dat de populariteit nu afneemt"

foto: Jasper ten Tusscher
  1. Newschevron right
  2. Jiggy Djé over de toekomst van hiphop: "Het is alleen maar goed dat de populariteit nu afneemt"

Op 21 oktober vond de eerste editie van TopCon x ADE plaats. Tijdens het evenement bood Top Notch jonge creatievelingen een inkijkje in de muziekindustrie en verschillende creatieve processen bij het opbouwen van een merk. FunX ging bij TopCon x ADE in gesprek met Vincent Patty a.k.a. Jiggy Djé (CEO Top Notch en Noah's Ark) en Farid Benmbarek (directeur Straight Shooter Publishing). We spraken de mannen onder meer over de toekomst van hiphop en de rol van Top Notch daarin.

Hiphop: business en cultuur

Na een periode van veel successen is het geen geheim dat de populariteit van hiphop bij het grote publiek weer wat aan het afnemen is. Die trend ontwikkelt zich op wereldwijd niveau, waar het dit jaar bijvoorbeeld historisch lang duurde voordat er een hiphopalbum op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard-charts kwam. Ook in Nederland valt het op dat de interesse is afgenomen. Zo zie je dat videoclips en tracks niet meer zo makkelijk miljoenen views en streams pakken als een aantal jaar geleden. Voor Vincent Patty, CEO van de twee grootste hiphoplabels van Nederland, is die ontwikkeling echter geen reden om zich zorgen te maken. Hij onderscheidt het hiphoplandschap in twee gebieden: de business en de cultuur. "De business is de afgelopen dertig jaar enorm gegroeid. Maar in mijn optiek heeft de cultuur daaronder te lijden gehad."

Quote

We kunnen afscheid nemen van alle opportunisten die naar onze scene kwamen vanwege het succes.

Liefhebbers blijven over

Jiggy Djé verwacht dat de stagnerende commerciële groei van hiphop er juist weer voor zorgt dat het genre teruggaat naar de kern. "Ik denk dat hiphop als cultuur geleden heeft onder de weelde die er was. Die enorme groei had ook zijn uitwerking op de creativiteit binnen de hiphopcultuur. Om het even hard te zeggen: zodra er op het gebied van business weinig meer te halen valt, kunnen we weer afscheid nemen van alle opportunisten die in onze scene kwamen vanwege het succes." Volgens Vincent zullen de echte liefhebbers dan weer overblijven. "Voor de cultuur zie ik dus eigenlijk alleen maar voordelen. We gaan weer verder met de mensen die hier in de eerste plaats al waren, omdat we gewoon houden van hiphop en alles wat bij deze cultuur hoort. Op die manier komen ook de mooiste dingen tot stand."

Ook Farid, die in het verleden Head of A&R was bij Top Notch en bekendstaat als iemand die veel impact heeft gehad op de muziek van bijvoorbeeld Lijpe, is het daarmee eens. "Het is misschien raar om dit te horen van iemand die zelf in de hiphopbusiness zit, maar het is eigenlijk alleen maar goed wat er nu gebeurt. Zo wordt het kaf van het koren gescheiden. Ik vind het tof dat de echte professionals nu overblijven. Zij waren er ook toen hier nog niks te halen viel. Dat betekent dat we dit echt deden vanuit een passie. We gaan weer een beetje terug naar hoe hiphop ooit begonnen is: vanuit een achterstandspositie je creativiteit gebruiken om je verhaal zo puur mogelijk te vertellen. Dat is toch het mooiste wat er is?"

foto: Jasper ten Tusscher

Rol van Top Notch

Hoewel de groei van hiphop aan het stagneren is, betekent het niet dat Top Notch nu van koers verandert. "We doen gewoon nog steeds wat we 28 jaar geleden zijn begonnen te doen", aldus Vincent. "Vanuit een underdogpositie mensen met een ongelooflijk talent de tools en middelen geven om zichzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen. Dat doen we door allerlei randzaken bij die getalenteerde mensen uit handen te nemen en ervoor te zorgen dat ze hun energie zo goed mogelijk kunnen besteden aan het ontwikkelen van hun skills. Dat zijn we al heel lang op deze manier aan het doen en dat zullen we forever blijven doen."

Farid maakt de uitleg van Jiggy Djé nog concreter door hem aan te vullen: "Het liefst vinden wij artiesten die sowieso al muziek zouden maken en uitbrengen. Voor hen proberen we de omstandigheden te verbeteren, we coachen ze en helpen ze op allerlei manieren. Soms gebeurt dat met advies, soms zetten we ze met de juiste mensen in de studio en bedenken we artworks of videoclips voor ze." Volgens Farid is het voor Top Notch en partijen als Straight Shooter Publishing het belangrijkste dat de artiesten hun identiteit leren omzetten in uitingen die hun muziek verder brengen.

Jonge geesten

Hoewel Vincent en Farid beschikken over veel ervaring in de muziekindustrie geven ze aan dat jongeren ook een belangrijke rol spelen binnen de community. "Muziek en cultuur worden gevormd door jonge geesten. Wij kunnen advies geven, maar de youth bepaalt uiteindelijk op welke manier hiphop zich zal ontwikkelen. We doen er dan ook alles aan om een ruimte te creëren voor nieuwe generaties artiesten waarin zij zichzelf kunnen zijn en toffe dingen kunnen doen. Zo staat de Class of '23 - met artiesten als Siggy & D1ns, Reanny, Levi en Farao - symbool voor een nieuw tijdperk die momenteel aanbreekt. Het voelt voor ons heel natuurlijk en gezond om met hen samen te werken en op creatieve manieren op zoek te gaan naar mogelijkheden om ze voor te stellen aan het grote publiek. Tegelijkertijd staan ze pas aan het begin van hun carrière en houden we ons label op deze manier ook gewoon fris en jong."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een eigen identiteit

Maar hoe herkennen Vincent en Farid nieuwe talenten, los van het feit dat iemand gewoon goed moet kunnen rappen? "Ik vind dat iemand echt karakter en een eigen identiteit moet hebben", legt Farid uit. "Ik moet het idee hebben dat je meent wat je zegt. Daarnaast mag je best geïnspireerd zijn door anderen, maar is het belangrijk dat je dresst en beweegt op een manier die geheel eigen is. Het moet ervoor zorgen dat ik nieuwsgierig raak en benieuwd ben naar je volgende move." Hij vergelijkt een interessante artiest met het volgen van zijn favoriete serie. "Na elke episode denk ik: oké, wat gaat er nu gebeuren? Ik ben geïnteresseerd en denk er op de meest random momenten aan, omdat ik wil weten wat je volgende zet is. Terwijl het leven van diegene totaal anders kan zijn dan die van mij. Als het goed is geschreven en begrijpelijk uitgelegd wordt, wakkert het je nieuwsgierigheid aan. Als ik dat gevoel krijg bij een artiest weet ik dat er veel potentie in zit."

Ondertussen raakt Vincent enthousiast van de uitleg van Farid. "Zie je met hoeveel bevlogenheid hij vertelt over wat we aan het doen zijn en hoe hij talent probeert te ontdekken?" Vincent neemt een kleine pauze voordat hij zijn punt maakt. "Je kunt het afzien aan iedereen die bij ons werkt: wij zijn individuen die 's ochtends wakker worden om deze shit te doen, gewoon omdat we het superhard vinden om dit te doen. Wat je net hoort van Farid, deze energie, dat is gewoon echt hoe hij is, snap je? Dus als je vraagt: 'Wat zoek je in talenten?' Dan antwoord ik: 'Iemand die deze energie en bevlogenheid matcht'. Ik wil mensen onderdeel laten zijn van dit als ze net zoveel zin hebben om dope dingen te doen als wij."

Quote

Dit pad heeft me meer gebracht dan alleen succes.

Dankbaar

Jiggy glundert als hij uitlegt hoe tof hij het vindt dat hij op dit moment op een punt in zijn leven is dat hij anderen kan helpen. "Uiteindelijk zijn wij ook allemaal mensen met gezinnen en gebeuren er allemaal f*cked up dingen in de wereld. Toch staan we met zijn allen iedere dag op om samen mooie dingen te creëren. Het is voor mij een heilige taak om jongeren die gepassioneerd zijn te helpen bij hun ontwikkeling en het bereiken van hun doelen." Op de vraag welk advies hij zijn jongere zelf zou geven, antwoordt Vincent gedecideerd: "Ik zou zeggen dat ik het precies zo moet doen zoals ik gedaan heb. Ondanks alle onzekerheden die ik had en risico's die ik niet durfde te nemen, hebben mijn keuzes me langs een pad geleid dat me meer gebracht heeft dan alleen succes. Het heeft me in contact gebracht met fijne mensen, gelijkgestemden en een community bijeen gebracht waarin ik me thuis voel. Ik ben super dankbaar dat ik dit pad heb mogen bewandelen."

foto: Fuyun Dales

Ster advertentie
Ster advertentie