STER Advertentie
STER Advertentie

Je eigen begrafenis bijwonen? Het kan!

Je eigen begrafenis bijwonen? Het kan!

Maandag 15 april 2019 - 17:48 uur

|

Door:

Lola

De dood en je eigen begrafenis zijn waarschijnlijk dingen waar je niet graag over nadenkt. Toch zijn er ook genoeg mensen die alles al helemaal uitgedacht hebben. Dat gaat zelfs zover dat sommigen alvast hun eigen begrafenis willen bijwonen. Uitvaartbedrijf Zuylen uit Breda heeft een actie bedacht waarbij je één keer je eigen 'begrafenis' kunt bijwonen. Roel Stappers, de directeur van het uitvaartbedrijf, vertelde aan Fernando over de actie. 

"Ik denk dat veel mensen benieuwd zijn naar wat er gezegd wordt op hun uitvaart." 

'Je eigen begrafenis bijwonen?'

behoefte

Er is genoeg behoefte aan een 'nepbegrafenis', blijkt uit de reacties op het initiatief. Maar waarom willen mensen dit? Het meest logische is om iemand te selecteren die terminaal is. Het is eigenlijk een soort wake-up call voor de uiteindelijke nabestaanden. Zij hebben nu nog de mogelijkheid om bepaalde dingen te vertellen aan degenen die ze liefhebben. Er zijn veel mensen die hier benieuwd naar zijn. Wie gaan er spreken en wat zouden ze dan zeggen? "Er zijn ook veel negatieve reacties op het plan om een nepbegrafenis te organiseren, want mensen vinden het vaak erg confronterend" vertelde Roel Stappers. 

actie

Het uitvaartbedrijf kiest op basis van motivatiebrieven iemand uit die aan deze actie mee mag doen. Diegene gaat zelf meewerken aan de voorbereidingen en gaat samen met het uitvaartbedrijf de begrafenis plannen.

verloop

Bij het gehele verloop zal die persoon aanwezig zijn en op afstand meekijken. De dag begint met een afscheidsdienst, dan zit diegene in de regiekamer om mee te kijken. Daarna zal iedereen naar buiten gaan en dan wordt de kist begraven (en ja, zonder iemand erin). Het idee is dat de hoofdpersoon dan naar voren komt en een woordje doet. Vervolgens is er tijd voor koffie en kan er nog even nagepraat worden.

 

Zou jij je eigen begrafenis willen bijwonen?

Meld je aan voor het FunX TopiX panel en geef via je telefoon je mening over allerlei actuele onderwerpen. Jouw stem is belangrijk en die wil FunX laten horen aan de rest van Nederland!

Populair op FunX.nl

  • Vrouw kon doodgaan aan lipfillers op botoxparty

  • Rapper YNW Melly kan de doodstraf krijgen

  • Inspirerende Jandino laat leerlingen huilen in 'De Klas'

  • Boswachters gaan viral met fantastische selfie met gorilla's

  • Er komen nóg twee projecten van Beyoncé op Netflix

  • Winne en Jayh zetten Rotterdam in de schijnwerpers

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.funx.41694-je-eigen-begrafenis-bijwonen"}