STER Advertentie
STER Advertentie

Dinja komt uit Sri Lanka, maar haar gevoel zegt van niet

Dinja komt uit Sri Lanka, maar haar gevoel zegt van niet

Maandag 2 september 2019 - 14:16 uur

|

Door:

Francesco

Stel: je komt uit Sri Lanka. Dope natuurlijk. Máár je hebt he-le-maal niets, nada, nothing met je roots! Of nou ja, niet heel veel in ieder geval. Het klinkt misschien onwerkelijk, maar voor Dinja Pannebakker is dit gewoon de realiteit. En die realiteit is vanaf vandaag 15.00 uur te checken in de docu-serie Ik kom niet uit Sri Lanka op het YouTube-kanaal van NPO3. Daar vertelde ze meer over in Start met Fernando.

"Ik ben gewoon Dinja en ik voel me nou eenmaal meer Nederlands dan Sri Lankaans. Maar dat is oké.”

'"Ik kom uit Sri Lanka, maar heb helemaal niets met mijn roots"'

Geen connectie

Dinja was zes weken oud toen ze geadopteerd werd door haar ouders. Doordat ze heel haar leven in Nederland doorbracht en hier opgroeide, voelt ze totaal geen connectie met Sri Lanka. Daarom ging ze in haar docu op onderzoek uit. In de docu-serie voert Dinja diepe gesprekken die ze nooit eerder voerde met haar vrienden, collega’s, ouders en een adoptiecoach. Uiteindelijk vormt ze haar mening en zien we die aan het einde van de serie.

“Ik wilde vooral laten zien hoe ik me voel. Van buiten zie je een Sri Lankaanse vrouw, maar van binnen voel ik me heel Nederlands. Daar liep ik best wel vaak tegenaan, omdat mensen me heel vaak in een hokje stopten.”

Biologische ouders 

Maar hoe zit het dan met haar biologische ouders? Op de vraag of ze die zou willen ontmoeten, antwoordt Dinja: “Ik zie dat eigenlijk niet als een toegevoegde waarde. Dat gevoel is er nog nooit geweest." Dat betekent niet dat ze de deur per se sluit. Ook haar adoptieouders, Frans en Elly, hebben haar altijd meegegeven om erover te praten als dat gevoel wel komt. Zodat ze er dan alles aan kunnen doen om haar biologische ouders op te zoeken. "Mocht het gevoel ooit komen, zou ik het wel doen."

Dinja OudersDinja en haar ouders Elly en Frans. Foto: Aziz Kawak

Back to Sri Lanka

In 2000 ging Dinja uiteindelijk terug naar Sri Lanka om te checken hoe het daar is. Maar ook tijdens dat bezoek kon ze zichzelf nog steeds niet identificeren met het land en de cultuur. “Ik ben wel een keertje terug geweest naar Sri Lanka om gewoon wat mee te krijgen van het land waar ik vandaan kom", legt Dinja uit. "Maar ik voelde me echt een toerist in eigen land. Ik voelde me gewoon niet thuis zoals ik me dat hier voel.” 

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gelukkig

Behalve de zoektocht naar haarzelf en haar identiteit, wil Dinja natuurlijk ook iets meegeven aan de kijkers. Dat gaat vooral om de zelfacceptatie. There's nothing wrong with that.

“Ik hoop dat ze de andere kant van het verhaal zien. Je kunt ook gewoon heel gelukkig zijn als je bent geadopteerd. […] Afkomst en roots zijn heel belangrijk, maar voor mij is het minder belangrijk. Ik ben gewoon Dinja en ik voel me nou eenmaal meer Nederlands dan Sri Lankaans. Maar dat is oké.”

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De volgende drie afleveringen komen telkens op maandag om 15.00 uur online. Houd FunX.nl dus in de gaten!

Populair op FunX.nl

  • 'Lionel Messi stopt bij FC Barcelona'

  • Boef en Numidia de DiXte met TikTok-tune 'Tout Est Bon'

  • Dit bedrijf fixt een bijbaan voor je en betaalt je volledige studie

  • Politie waarschuwt voor Purple Lean: 'Begin er niet aan!'

  • Kanye West gaat in 2020 voor het Amerikaanse presidentschap

  • Défano Holwijn legt in BLM-class uit waarom het woord 'halfbloedje' niet meer kan