FunX
Verschil tussen Londen en Arabische wereld: Idealisme
- News
- Verschil tussen Londen en Arabische wereld: Idealisme
Op internet wemelt het van de foto’s en filmpjes van plunderende jongeren. Brandende puinhopen, smeulende auto’s en leeggeroofde winkels: Engeland anno nu. Het lijken geen beelden uit West-Europa, maar eerder uit de Arabische wereld. Beide opstanden staan in het teken van onvrede. Maar er is wel degelijk een groot verschil: Idealisme.
Op de FunX site kun je het filmpje zien van de jongens in Londen die een gewonde jongen beroven. Iedereen spreekt er schande van. Op Twitter is het dé discussie: hebben de rellende jongeren recht op hun onvrede, of zijn ze gewoon uit op mooie spullen en vermaak?
Op de FunX site kun je het filmpje zien van de jongens in Londen die een gewonde jongen beroven. Iedereen spreekt er schande van. Op Twitter is het dé discussie: hebben de rellende jongeren recht op hun onvrede, of zijn ze gewoon uit op mooie spullen en vermaak?
Jaren 80
Engeland is niet voor het eerst getroffen door rellen. In de jaren tachtig ging Engeland eveneens gebukt onder grootschalige rellen in diverse steden. Er zijn overeenkomsten. De economische crisis, de uitzichtloze situatie van jongeren en de bezuinigingen.In de jaren 80 kwamen de rellen voort uit woede onder de zwarte bevolking over het racistische optreden van de politie. Ook nu zou je kunnen zeggen dat de aanleiding voor de rellen hetzelfde is. De jongeren uit de onderklasse zijn boos want een van hen, Mark Duggan, is doodgeschoten door de politie. So f*#ck the system!
Er zijn overeenkomsten met de jaren 80 maar ook zeker verschillen. Anno 2011 worden er geen politieke leuzen geschreeuwd. Nu worden winkels geplunderd en scholen in de fik gestoken. Waar is het idealisme in die acties?
Onvrede
Jeugdwerkers en sociologen in Groot Brittannië zien wel degelijk dat de rellen uit onvrede komen en niet ‘zomaar’ zijn ontstaan. Door de bezuinigingen, werkloosheid en het politieke klimaat, is een grote groep jongeren genegeerd en slecht behandeld. Deze jongeren voelen dus ook geen binding met hun land of verantwoordelijkheid voor hun buurt. Rijk en arm wonen naast elkaar maar leven niet met elkaar.Je eigen buurt in de fik steken is wellicht geen mooi signaal, maar het is wel een signaal dat het ook hier, in West Europa, niet goed gaat. Jongeren worden niet serieus genomen. De kloof tussen de ‘haves’ en de ‘not-haves’ wordt steeds groter. Ook in Nederland. Krijgen wij straks ook rellen als de politie iemand doodschiet? Denkt de jeugd dan ook: fuck you, nu ben ik aan de beurt!?
Ster advertentie
Ster advertentie
Lees ook
FunX
Cellen delen in een oude gevangenis: de heftige realiteit van gevluchte jongerenFunX
Annet de Graaf over rellen Amsterdam: "Leek alsof Maccabi-fans vrij spel kregen"FunX
15 jaar Fernando: win tickets voor de viering in de MelkwegFunX
Dit is waarom al je favoriete celebrities naar Dubai verhuizen (Boef, Fadim Kurt, Nesim)