FunX

Wat dreef Moordgasten Peter La S. en Jesse. R?

  1. Newschevron right
  2. Wat dreef Moordgasten Peter La S. en Jesse. R?
Het boek Moordgasten vertelt het verhaal achter de grootste kroongetuige van de Nederlandse geschiedenis, Peter La Serpe en een grootheid uit de onderwereld: Jesse R. Twee vrienden Bram Endedijk, redacteur van Pownews en NRC-correspondent Enzo van Steenbergen hebben het verhaal geschetst door met mensen uit hun omgeving te spreken. “We zijn het hele land door gereden”. Tot hun grote spijt hebben ze nooit Jesse en Peter zelf kunnen spreken, maar toch vinden ze dat het boek feitelijk betrouwbaar genoemd mag worden. “Elke zin in ons boek is gebaseerd op twee bronnen,” vertelde Bram vanochtend in Start.

Nobele daad?

Peter La Serpe verkoopt het verraden van Jesse R als een nobele daad. Vieze Peter, zoals hij in het criminele milieu genoemd werd, wilde op die manier de moorden in de onderwereld stoppen. Bram Endedijk gelooft daar helemaal niets van. “Peter wilde niets liever dan uit het wereldje stappen. Hij doet het niet om het moorden te stoppen, hij doet dit voor zichzelf. Peter dacht: hoe kan ik zo snel mogelijk met zo min mogelijk straf en met een som geld ergens op een eiland terecht komen. Hij heeft het slim gespeeld, maar alleen uit eigen belang,” aldus Bram Endedijk.

Film

Bram antwoordde zonder te twijfelen “ja” op de vraag of hij ooit weer een boek zou schrijven. Wat voor boek is nog niet zeker. Het idee om het verhaal van de 'verdwenen' Peter La Serpe op te volgen, intrigeerde Bram echter wel. “Dat is wel fascinerend. Vooral of hij van de drank af kan blijven. Kan hij de anderhalf miljoen, die hij van justitie heeft gekregen, zo gebruiken dat hij het niet alleen maar opmaakt aan drank, drugs en vrouwen?” Het idee voor een film gebaseerd het boek Moordgasten speelt volgens Bram wel bij sommige 'filmfiguren', maar het klinkt de auteur allemaal nog te vaag.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F93353338"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie