FunX

Hoe verzette de vrouw zich tijdens de slavernij?

  1. Newschevron right
  2. Hoe verzette de vrouw zich tijdens de slavernij?
Meestal komen alleen mannen aan het licht in verhalen over de slavernij, maar volgens Aspha Bijnaar hebben vrouwen ook hun aandeel gehad in het verzet. De onderzoekster van het NiNsee was vanochtend te gast in Start en vertelde onder andere wat de vrouwelijke slaven allemaal op hun kerfstok hebben: “Wat ze deden was bijvoorbeeld de meesteres in de put duwen, wegvluchten van de plantage of de meester/meesteres vergiftigen”.

Rebelse Vrouwen

Aspha deed met Karin Lurvink wetenschappelijk onderzoek naar de rol van de vrouw tijdens de slavernij. Hun bevindingen zijn verwerkt in de voorstelling 'Rebelse Vrouwen', die op internationale vrouwendag in première gaat. Rebelse Vrouwen vertelt het verhaal van de jonge Afrikaanse Onise, een slachtoffer van vrouwenhandelaren. Ze wordt in Nederland gedwongen om te werken als prostituee en roept uit wanhoop haar voorouders op. De drie vrouwelijke geesten die verschijnen, hebben geleefd tijdens de slavernij en vertellen hun levensverhalen aan de hoofdpersoon.

{source}
<iframe width="550" height="140" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F82193844&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}

Ster advertentie
Ster advertentie