FunX

Kapitalisme, een noodzakelijk kwaad?

  1. Newschevron right
  2. Kapitalisme, een noodzakelijk kwaad?
De afgelopen anderhalf jaar zijn we te pas en te onpas geconfronteerd met de term 'kredietcrisis'. Inmiddels is duidelijk dat de oorzaak van deze economische dip gevonden moet worden in een uit de hand gelopen vorm van het kapitalisme. De rijkste 3 personen bezitten een even groot vermogen als de 48 armste naties op de wereld. Voor Manu interessant genoeg om dit bespreken in Spoken.
Info gasten
Door deze extreme sociaal-economische ongelijkheid vroeg Manu zich bij Spoken af: Is kapitalisme niet eens toe aan een heftige herziening, of misschien zelfs een totale vervanging?

Manu sprak met Bijzonder Hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de UvA Paul de Beer. Prof. de Beer zag niet zoveel in een revolutionaire verandering, maar vond wel dat er binnen het kader van het kapitalisme nog het een en ander aan te passen is.

Woordvoerder van de Internationale Socialisten Maina van der Zwan is het daar roerig mee oneens en onderschrijft nog maar eens te meer de sociaal-economische waanzin die voortvloeit uit het kapitalisme. Zij antwoord: Het socialisme! Maar of dit ook levensvatbaar is?

Oedgoash Hessel is lid van de grootste ruilhandelverening van Nederland, genaamd Noppes. Een systeem dat, ondanks dat het nog zeer klein is, een praktisch alternatief is op kapitalisme. Oedgoash legt uit hoe Noppes precies werkt.

Via de Arnhemse Teddy komt Manu deze week dichter bij de dichter. De jonge rapper die deel uitmaakt van het collectief Arnhems Diamond reisde naar de studio af en dropte een onverwachts Spook!

Prijsvraag
Op 27 april is de live-editie van Spoken in de Paradiso. Manu geeft 4 kaarten weg voor dit evenement. Stuur het antwoord op de vraag:

Welke dichter staat geprogrammeerd voor de nieuwe edtie van Spoken in de Paradiso, die eerder ook bij het allereerste evenement van Spoken zijn opwachting maakte?

Mail je antwoord naar spoken@funx.nl en maak kans op 1 van die 4 vrijkaarten!


Download hier de uitzending!

Ster advertentie
Ster advertentie