FunX

Van Haags straatschoffie tot basketbaltalent

  1. Newschevron right
  2. Van Haags straatschoffie tot basketbaltalent
Ralph Toria is een van de jonge basketbaltalenten waarover Nederland momenteel beschikt. De Hagenaar heeft het niet altijd makkelijk gehad in zijn leven. Op zijn twaalfde verhuisde hij van Suriname naar Nederland. Hij werd door zijn moeder naar zijn vader in Den Haag gestuurd om aan zijn toekomst te werken. Zijn gokverslaafde vader liet hem vaak alleen thuis zitten. De man liet zo nu en dan geld achter zodat Ralph eten kon kopen. Dit was niet altijd voldoende waardoor Toria een manier zocht om zelf aan geld te komen.

Slechte pad
Hij begon het slechte pad op te gaan toen hij met een paar lastige jongens op school omging. Ze besloten mobieltjes te stelen tijdens de gymlessen. Deze verkochten ze door aan een Afrikaanse man die handelde in gestolen goederen. Na een tijd is hij gaan inzien dat het zo niet verder kon gaan. Via een aantal omwegen kwam hij terecht bij Bureau Jeugdzorg en in een tehuis. Uiteindelijk werd Toria geadopteerd door een oom.

Inspiratie
Op zijn veertiende zag hij bij een nicht thuis voor het eerst een basketbal game voor de spelcomputer. Hij vond het geweldig om te zien hoe er gedunkt werd en raakte hierdoor geïnspireerd. Ralph besloot de volgende dag een bal te kopen en ging oefenen op een pleintje. Na tien pogingen lukte het hem om goed te dunken. Tijdens een schooltoernooi kreeg hij de kans om zich te bewijzen. Hij werd gevraagd door een leraar of hij zich wilde toevoegen aan het schoolteam. Vanaf daar begon het balletje te rollen. Toria speelt al enkele jaren straatbasketbal in competitieverband.

Goed seizoen eindigt negatief
Ralph heeft een heel goed seizoen achter de rug die helaas negatief eindigde. Tijdens een training ging er iets mis waardoor hij geschorst werd. "Ik kon me niet inhouden en heb iemand op de verkeerde manier aangeraakt", aldus Toria tijdens FunX Start. Hierdoor werd hij een half seizoen geschorst. Hier had de basketballer enorme spijt van. Inmiddels zit alles wel goed en is alles uitgepraat.

Toekomst
Toria is inmiddels volwassen en mag niet meer meedoen met de junioren. Hij weet nog niet voor welk team hij dit seizoen gaat spelen. Hij hoopt volgend jaar in Duitsland te mogen spelen. De basketballer gaat binnenkort samen met zijn coach Erik een dvd met beelden opsturen naar de oosterburen. Mocht zijn carrière als basketballer niet voorspoedig lopen, dan wil hij een opleiding tot kok volgen.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F56621223&show_artwork=false"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie