FunX

In memoriam: Nelson "Madiba" Mandela

  1. Newschevron right
  2. In memoriam: Nelson "Madiba" Mandela
Spoken stond zondag volledig in het teken van Nelson Mandela, omdat de Zuid-Afrikaanse oud-president donderdag 5 december op 95-jarige leeftijd is overleden. Manu sprak in Spoken met artiesten, journalisten en experts die hun kijkje gaven op het leven van Mandela.

Zuid-Afrika
Naar aanleiding van het overlijden van Nelson Mandela is er in Zuid Afrika tien dagen van nationale rouw afgekondigd. Peter van den Akker woont en werkt in Zuid–Afrika. Afgelopen dagen is hij naar Soweto geweest, de township waar Mandela heeft gewoond. Manu sprak hem in Spoken en vroeg hem onder andere naar hoe de sfeer was in Soweto.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Apartheid
Niet alleen in Zuid-Afrika werd er gestreden tegen het apartheidsregime, Sietse Bosgra deed dit vanuit Nederland. Hij was in de jaren zeventig voorman van het Komitee Zuidelijk Afrika en ontmoette ook een aantal keer Nelson Mandela. Manu ging met hem in gesprek over zijn strijdt.

Duidelijke Taal: Brakko
Afgelopen week werd er vanuit de Bijlmer een nieuwe Zuidoost Promotape gedropt. De Amsterdamse rapper Brakko staat samen met M.O met de track ‘’Info voor kidzz’’ op deze tape. Manu sprak hem hierover en waarom hij het nummer Louis Armstrong – What A Wonderful World opdraagt aan Nelson Mandela.

Verschillende artiesten zijn op muzikaal en persoonlijk vlak geïnspireerd door Nelson Mandela. Blaxtar en Gikkels vertelden in Spoken dat ze muzikaal en persoonlijk geïnspireerd zijn door Mandela. Blax is al meerdere malen afgereisd naar Zuid-Afrika en stuitte tijdens zijn vorige reis op Idriss Elba, die de hoofdrol speelt in de nieuwe film ‘Mandela Long Walk To Freedom’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Op Twitter ging het na de dood van Nelson Mandela los over de hypocrisie van mensen die hun medeleven tonen, maar tegelijkertijd nog steeds zwarte piet omarmen. Ook Gikkels mengde zich in die discussie.

Dichter bij de Dichter: Mandela & Palestina

Nelson Mandela maakte zich niet alleen hard voor de afschaffing van de Apartheid. Hij steunde ook de Palestijnen met hun strijdt tegen Israël. Manu sprak met de huisdichter van deze week, Stryder hierover. Naast dit gesprek deed Stryder ook zijn voordracht en haalde hierin uit naar Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans: "Timmermans, hoe wil je huilen man! Je bent doodstil als er een racistische storm raast door het land".

Spoken met Manu
{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201312082100.mp3{/audio}
(rechter muisknop > doel opslaan als)

Eerste uur
K’naan – Take A Minute
Youssou N’Dour – Mandela
The Game ft Nas – Letter To The King
Stevie Wonder – Its Wrong (Apartheid)
M.O & Brakko – Info voor Kiddz
Louis Amstrong – What A Wonderful World (Duidelijke Taal keuze)
Brother Ali – Freedom Aint Free

Tweede uur
Dizzy Wright – World Peace
Lowkey – I Believe
Donnie – Welcome To The Coloured Section
Bob Marley – Redemption Song
Winne – Wij Zijn 1
J.Cole – The Badness
Tracy Chapman – Freedom Now
Ghostface Killah & Mary J. Blidge – All That I Got Is You


Ster advertentie
Ster advertentie