FunX

Profbokser Enrico (29): "Ik heb het mentale aspect van de topsport erg onderschat"

foto: Instagram/ enricolacruz
  1. Newschevron right
  2. Profbokser Enrico (29): "Ik heb het mentale aspect van de topsport erg onderschat"

Volle stadions, roem en prijzen: het leven van een topsporter lijkt vaak het perfecte plaatje. Toch is het op zowel fysiek als mentaal gebied een enorme uitdaging. Zo ook voor de 29-jarige bokser Enrico LaCruz. Hij vocht zich naar de top en nam deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en Tokio. In de Mental Health Club-podcast gaat hij met Tannaz en sportpsycholoog Jan Sleijfer in gesprek over de mentale uitdagingen waar hij tijdens zijn carrière mee te maken kreeg.

Quote

Ik had gewild dat ik vanaf jongs af aan met een sportpsycholoog in gesprek was gegaan. Zo had ik beter geweten hoe ik me mentaal had kunnen voorbereiden op wedstrijden.

Enrico LaCruz

Topsportmentaliteit

Enrico begon op zijn vijftiende met boksen. Vanaf dat moment gaf hij zijn privéleven op om de top te kunnen bereiken. "Toen ik eenmaal in mijn hoofd had dat ik naar de Olympische Spelen wilde, was ik dag en nacht bezig met het boksen." Hoewel hij midden in zijn puberteit zat, heeft hij niet, zoals zijn vrienden, echt wilde jaren gekend. "Ik ontwikkelde de topsportmentaliteit, waardoor het boksen altijd op de eerste plek stond en ik heel doelgericht en gefocust was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opkroppen van emoties

Hoewel de profbokser terugkijkt op een mooi en waardevol begin van zijn carrière, beseft hij nu dat hij door het vele trainen op zowel fysiek als mentaal gebied veel heeft moeten opofferen. "Het mentale aspect van de topsport wordt denk ik het meeste onderschat." Enrico geeft aan dat mensen vaak vergeten dat er ook een persoon met gevoelens en issues achter de profsporter schuilt. Hij legt uit dat hij in het verleden, maar nog steeds, uit zelfbescherming oplet met het uitspreken van zijn gevoelens. "Je wil als topsporter geen smet op je naam hebben. Hierdoor ben ik heel voorzichtig met me uitspreken naar mensen. Dit zorgt er echter wel voor dat je je tegenslagen en emoties opkropt, wat uiteindelijk zijn tol eist."

Ontwikkelen eigen identiteit

Topsporters moeten continu op hun best zijn en presteren staat altijd bovenaan. "In de sport ben je vaak zo goed als je laatste wedstrijd, dat blijft altijd wel in je achterhoofd hangen", vertelt Enrico. Sportpsycholoog Jan vertelt dat deze druk een enorme impact heeft op de mental health van een sporter. "Je hebt er op jonge leeftijd voor gekozen om hetgeen te gaan doen wat je zo leuk vindt: sporten. Alles in je leven gaat hierom draaien, waardoor je als mens niet echt de kans krijgt om je eigen identiteit te ontwikkelen. Je bent maar gewoon 'die sporter'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Effect op de sportprestaties

Bij sommige sporters hebben de mentale problemen zo'n grote impact dat dit ook gevolgen heeft voor hun sportprestaties. "Ik legde mezelf enorm veel druk op. Voor de Spelen train je fulltime, dus er hing nogal wat vanaf. Toen ik de wedstrijd niet won, voelde het alsof ik afging voor de hele wereld. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten", aldus de bokser. Jan vergelijkt het in zijn boek Mindboxing met drie varianten van een batterij: de zogenaamde lichaams-, denk- en gevoelsbatterij van een sporter. "In deze metafoor leg ik de fysieke en mentale kanten van de topsport naast elkaar en probeer ik te schetsen hoe belangrijk het is om te blijven praten over je gevoelens, zodat je sportprestaties er uiteindelijk niet onder gaan lijden."

Quote

Het is goed voor een sporter om af en toe even uit die topsportbubbel te komen.

Sportpsycholoog Jan Sleijfer

Belang van een sportpsycholoog

De sportpsycholoog vertelt dat net als Enrico veel topsporters tegen het het einde van hun carrière inzien dat de topsport een enorme impact op hun mentale welzijn hebben gehad. "Veel van hen zeggen: 'Had ik deze kennis maar gehad op de leeftijd dat ik begon. Dan had ik hele andere keuzes gemaakt'." Jan legt uit dat het voor sporters essentieel is om te zien dat een sportpsycholoog net zoals een trainer en fysiotherapeut een onderdeel is van hun sportcarrière.

Enrico verklaart dat dit ook voor hem geldt. "Ik had gewild dat ik vanaf jongs af aan met een sportpsycholoog in gesprek was gegaan. Zo had ik beter geweten hoe ik me mentaal had kunnen voorbereiden op wedstrijden. Het is belangrijk om één keer in de zoveel tijd stil te staan bij waar je op dit moment staat en waar je in de toekomst nog naartoe wil."

Leef je leven

Als de bokser zijn 15-jarige zelf een advies mocht meegeven, zou dat vooral zijn: "Meer genieten van het moment. Ik zou tegen de jonge Enrico zeggen: "'Hé vriend, geniet van de sportmomenten, maar leef ook je leven'."

Beluister de podcast hieronder om meer te weten te komen over de mentale problemen die Enrico heeft ervaren tijdens zijn sportcarrière.

#65 - De mentale keerzijde van de medaille bij topsport - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie