FunX

Ruby heeft net als Kanye een bipolaire stoornis, maar wat is dat precies?

foto: YouTube: Acces
  1. Newschevron right
  2. Ruby heeft net als Kanye een bipolaire stoornis, maar wat is dat precies?

De familie en vrienden van Kanye West zijn zeer bezorgd om zijn mentale toestand. Hij beschuldigde zijn vrouw en haar familieleden van van alles en vergeleek zijn leven met een horrorfilm. Ye gaf al eerder aan dat hij een bipolaire stoornis heeft, maar wat houdt dat precies in? Dat vroeg Fernando aan Ruby, zij heeft namelijk een bipolaire stoornis type 2.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

highs en lows

"Als je bipolair bent dan wissel je tussen enorme lows (depressies) en highs (manieën)", vertelde Ruby aan Fernando. "Bij type 2 heb je hypemanieën en wordt je druk, energiek en kan je niet slapen. En bij een manie kan je psychotisch worden." Ruby heeft het al haar hele leven, maar heeft pas sinds vier jaar geleden professionele hulp. "Ik werd toen suïcidaal en heb besloten hulp te zoeken."

SCHOONMAKEN IN DE NACHT

Ruby wist dat er iets niet goed zat. Als voorbeeld geeft ze haar nachtelijke drang naar schoonmaken. "Ik ging om drie uur 's nachts schoonmaken. Niemand doet dat en daarom ging ik me afvragen of het gezond is." Een bipolaire stoornis betekent niet dat je haar anders moet behandelen; "Ik ben in principe niet de bipolaire stoornis, maar een normaal persoon. Je kan dus gewoon met ons praten, maar ga niet iets forceren dat iemand ziek is. Misschien is diegene er nog niet achter."

Delen met je omgeving

Ruby vond het moeilijk om haar toestand met haar omgeving te delen: "Het is eng, omdat je het zelf ook niet snapt. Ik heb het pas heel laat gedeeld toen ik de diagnose kreeg. Toen kon ik uitleggen wat ik had, omdat ik een houvast had." Er zijn volgens Ruby heel veel opties om een bipolaire stoornis aan te pakken. De behandeling wordt volgens haar per persoon bekeken. "Dat kan medicatie zijn, maar ook therapieën zodat je op tijd merkt dat er iets aankomt zodat je het kan stoppen." Ruby heeft lang medicatie geslikt en houdt het nu vol zonder. Ze ontwijkt alles wat stress veroorzaakt. Een gezonde levensstijl houdt haar 'stabiel'.

Stoornis van Kanye

Ruby denkt dat Kanye inderdaad een bipolaire stoornis, maar geeft ook aan dat het niet aan haar is om een diagnose te stellen: "Als je kijkt naar zijn gedrag, dan is het logisch. Bij een bipolaire stoornis en zeker bij type 1 is het veelvoorkomend dat mensen grootheidswaanzin krijgen of een compleet verstoord beeld van de realiteit. Dat heeft Kanye West al vaak aangetoond, dus ik denk dat dat hetgeen is waar hij last van heeft."

Ruby heeft een bipolaire stoornis: 'Ik ging om 3 uur 's nachts schoonmaken'

Ster advertentie
Ster advertentie