FunX

'VN Veiligheidsraad is machteloos'

  1. Newschevron right
  2. 'VN Veiligheidsraad is machteloos'
De hele wereld reageert geschokt op het bloedbad in de Syrische stad Houla. Toch is het nog onduidelijk of de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties iets zal doen om een nieuw bloedbad in Syrië te voorkomen. Amnesty International roept daarom dat de raad achterhaald is. Is dat zo? Of ligt het iets genuanceerder? In CritiX discussieerden luisteraars hierover.

Stelling

Op FunX.fm, de FunX-app en Facebook.com/FunXFM stond de stelling: ‘De VN Veiligheidsraad is een machteloos orgaan en kan dus beter worden opgeheven’. Ruim 58% van de stemmers was het eens met de stelling.

Reacties

Kim: De VN is allang zijn geloofwaardigheid verloren en stelt niet zoveel meer voor. Is er olie, dan zijn ze er als de kippen bij, zo niet dan kijken we toe en kan de VN het opeens niet oplossen.
Safi: Tuurlijk, want die olie zal verdeeld worden over alle landen die deelnemen in de Veiligheidsraad. Toch...? Waarom altijd weer dat olie-vraagstuk? Dat slaat nergens op.
Yiwie: Voordat de VN daadwerkelijk hardhandig kan optreden moeten er bv. eerst allerlei wettelijke procedures worden doorlopen. Ja, dit kan dan idd veel te lang duren, maar of het opheffen van de VN Veiligheidsraad dan een oplossing biedt? Die weinige keren dat ze daadwerkelijk iets hebben gedaan, hebben ze ook mensenlevens gered. Dus nee, niet afschaffen. Tenzij er een beter functionerend orgaan voor in de plaats komt.

CritiX

Q-Bah sprak in CritiX ondermeer met Midden Oosten-expert en verslaggever Jan Eikelboom. Ook Emile Affolter, persvoorlichter van Amnesty, kwam aan het woord. Is de VN Veiligheidsraad nog wel van deze tijd? Wordt er binnenkort ingegrepen in Syrië? En wat kan jij doen? Check hier hun reacties!

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F48035858&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Wat vind jij?

CritiX met Q-Bah luister je iedere maandag t/m donderdag tussen 21.00 en 23.00 uur op FunX. Reageren? Bel tijdens de show naar 0909 3869 3869
Ster advertentie
Ster advertentie