FunX
Illegaal downloaden? Yes we can!
- News
- Illegaal downloaden? Yes we can!
Wie nog de laatste versie van Word 2010, de nieuwste cd van Beyoncé of films van Brad Pitt illegaal wil downloaden moet snel zijn. Het kabinet gaat er volgens een brief van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie alles aan doen om de websites die downloads aanbieden te verbieden of uit te sluiten. Wordt de burger hierdoor niet beperkt in zijn/haar vrijheid? Zijn we niet oud en wijs genoeg om zelf te beseffen wat goed en fout is?
We leven in een maatschappij waarbij downloaden een doodnormale handeling is geworden. Zelfs ministers en artiesten zelf doen het. Hoe kan je een dagelijkse bezigheid van velen dan verbieden? Dat terwijl er genoeg alternatieven zijn om een eventueel downloadverbod te voorkomen. Toch ziet de staatssecretaris die niet. Of is het een heksenjacht om de staatskas te spekken?
We leven in een maatschappij waarbij downloaden een doodnormale handeling is geworden. Zelfs ministers en artiesten zelf doen het. Hoe kan je een dagelijkse bezigheid van velen dan verbieden? Dat terwijl er genoeg alternatieven zijn om een eventueel downloadverbod te voorkomen. Toch ziet de staatssecretaris die niet. Of is het een heksenjacht om de staatskas te spekken?
Downloadheffing
Alternatieven zijn er genoeg zo'n verbod. Iedereen betaalt bijvoorbeeld al een 'downloadheffing' bij aankoop van lege cd's en dvd's. Hierdoor mogen we kopieën voor eigen gebruik maken. Ook belangenbehartiger Buma/Stemra heeft inkomsten genoeg om tv's van 90.000 euro op de redactie neer te zetten, dus daar kan ook weinig mis zijn met de kas.
Buma/Stemra
Het besluit van het kabinet is daarom best opvallend te noemen. Bekijkt Fred Teeven het downloadverbod alleen vanuit het perspectief van de staatskas, of is er meer aan de hand? Het is in ieder geval wel erg toevallig dat Buma twee maanden geleden nog opperde voor een downloadverbod en nu z’n zin lijkt te krijgen. Valt het de regering dan niet op dat de burgers niet gebaat zijn bij het spekken van Buma/Stemra of de staatskas?
Chaos bij verbod
Eind 2009 publiceerde een aantal internet-experts een opiniestuk in nrc.next, waarin ze zich uitspreken tegen een downloadverbod. Het zou volgens hen leiden tot chaos en miljoenen Nederlandse burgers in één klap tot crimineel bestempelen. Denk bijvoorbeeld aan een YouTube filmpje dat je zelf upload. Als je daarin een liedje van Justin Timberlake zou verwerken, ben je al crimineel bezig. Hoe wil Teeven dit voorkomen?
Hoge prijzen
Uiteindelijk komt het allemaal voort uit dalende inkomsten in de entertainment industrie. De oorzaak is volgens hen al jaren het illegaal downloaden. Wat ze weglaten is dat de consument minder koopt, omdat de prijzen volgens hen te hoog liggen. De oorzaak daarvan is ook al bekend. Zo wordt de prijs van cd's al jaren kunstmatig hoog gehouden door o.a. vier grote platenmaatschappijen. In de Verenigde Staten loopt er een rechtszaak tegen Sony, Vivendi-Universal, Warner Music en EMI. Misschien een tip voor Teeven om daar ook eens naar te kijken.
Wie gaat er op vooruit bij een eventueel internetverbod? De regering en Buma/Stemra, de burgers of de artiesten? Het lijkt er in ieder geval op dat de regering niet mee gaat met de tijd en alternatieven opzij duwt. Wie alleen luistert naar een belangenbehartiger en niet kijkt naar de realistische kant van het verhaal, neemt een besluit met oogkleppen op.
Download jij ook weleens, muziek films of andere dingen? En hoe denk jij dan over een eventueel downloadverbod? Zal jij hierdoor stoppen met downloaden of ga je op zoek naar andere alternatieven?
Ster advertentie
Ster advertentie
Lees ook
FunX
Annet de Graaf over rellen Amsterdam: "Leek alsof Maccabi-fans vrij spel kregen"FunX
FunX' Mahi in tranen uit door emotionele video van ouders: "Waarom doe je dit nou?"FunX
Future onthult dat Kendrick Lamars verse op Drake-diss 'Like That' hem frustreerdeFunX
15 jaar Fernando: win tickets voor de viering in de Melkweg