FunX

Taxi pakken? Dacht het niet!

  1. Newschevron right
  2. Taxi pakken? Dacht het niet!
Het kabinet zet zich in om de kwaliteit van het straattaxivervoer te verbeteren. De straattaxi moet in het hele land de reiziger een prima vorm van vervoer bieden, met als kernwoorden: betrouwbaar en betaalbaar. Wat een grap!

Vreselijk. Verschrikkelijk. Walgelijk. Zo wordt de taxi-branche tegenwoordig beschreven. Je voelt je op Amsterdam Centraal net een armoezaaier als je daar weer om een taxi staat te bedelen. ‘Je bent een leuke dame hoor maar het ritje is me net te kort’. Een taxi’tje pakken is nog nooit zo lastig geweest als nu. Sterker nog: het behalen van een Inholland-diploma is makkelijker.

Amsterdam CS
Je stapt uit de trein en je weet dat er nog geen trams rijden naar jouw bestemming. Reden? Het is simpelweg nog te vroeg (of te laat). Dus je besluit om een taxi te pakken. Aangekomen aan de voorkant van CS zie je een aantal taxi’s staan met in sommige taxi’s een slapende chauffeur en verderop staan er vijf mannen met een amicale houding naar elkaar toe de waan van de dag te bespreken. Appeltje-eitje zou je denken. Maar niets is minder waar.

Eerst veren zij op –Yes een klant- hoor je ze denken. De eerste teleurstelling bij de chauffeurs komt als zij horen dat je gewoon Nederlands spreekt –shit geen toerist die kan ik niet belazeren- en vervolgens horen ze waar je naar toe moet –veel te kort ritje daar verdien ik maar 16 euro mee-. Ja en nu? Dan maar TCA bellen, waarvan de telefoniste aan de telefoon al aangeeft dat het inderdaad een zooitje is daar bij CS: ‘loop maar even door tot aan het IBIS hotel, dan wordt u daar door een taxi van ons opgehaald mevrouw’.

Kogel door de kerk
Dan zit je eenmaal in de taxi en dan gaat het tien van de tien keer over de liberalisering van de taxibranche. ‘Het is een zooitje!’, ‘De politiek zit in een torentje beetje beleid te maken!’ krijg ik regelmatig te horen. Maar de kogel is door de kerk hoor (nog niet juichen)! De 75 Eerste Kamerleden hebben onlangs besloten dat zij zich gaan voorbereiden op een parlementaire enquête naar de gevolgen van de privatisering van overheidsdiensten. Dus ook de taxibranche.

Ooit. Ooit. Ooit. Zullen we allemaal zonder gebakkelei een taxi kunnen pakken. Amen.


Ster advertentie
Ster advertentie