FunX

Virale gebarentolk Irma: "Ik krijg de memes te zien van mijn kinderen"

  1. Newschevron right
  2. Virale gebarentolk Irma: "Ik krijg de memes te zien van mijn kinderen"

Gebarentolk Irma Sluis was tot nu toe te zien bij alle persconferenties rondom de coronacrisis en ging viral met haar 'hamsteren'-gebaar. In Start met Fernando vertelde Irma meer over haar virale beelden en hoe belangrijk het is om een gebarentolk bij belangrijke gebeurtenissen te hebben. Ook Sam die doof is sinds haar geboorte beantwoordde via Irma de vragen van Fernando.

Viral

De grote vraag is natuurlijk: heeft Irma het door dat ze zó viral is gegaan op social media? Door haar kinderen heeft ze dat wel meegekregen. "Ik heb zelf twee kinderen en die komen regelmatig naar beneden met memes en TikTok-filmpjes", vertelt ze lachend. "Dus ja, ik heb dat inmiddels wel door." Uiteraard was dat niet Irma's bedoeling. Ze legt dan ook uit dat ze blij is om dit soort persconferenties toegankelijker te kunnen maken voor de ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland goed te bereiken. Daarvan zijn er 30.000 doof sinds hun geboorte of werden zij al vroeg doof.

"Ik ben alleen maar ontzettend blij dat nu de persconferenties ook toegankelijk worden gemaakt in gebarentaal voor dove mensen."

Voorbereiding

Irma was al te zien bij de vorige persconferenties rondom het coronacrisis. Ook tijdens de persconferentie op dinsdagavond zal zij te zien zijn. Maar hoe bereidt zij zich eigenlijk voor? Irma legt uit: "Als ik daar aankom, zijn zij nog druk bezig met teksten schrijven. Zodra een concepttekst klaar is, kan ik die lezen." Door de coronacrisis ontstaan er natuurlijk nieuwe gebaren voor termen die Irma nooit eerder vertaald heeft naar de gebarentaal. Want hoe weet ze voor woorden als 'hamsteren' uit te beelden? Irma legt uit: "Ik neem dan contact op met het Nederlandse gebarencentrum die mij coachen en helpen met de gebaren."

Het belang van een doventolk

Tijdens het belletje met Fernando, was Irma tegelijkertijd alles aan het tolken in een Skype-gesprek met Sam die doof is sinds haar geboorte. Via Irma kon Sam de vragen van Fernando beantwoorden. Zo vertelde Sam hoe belangrijk het voor haar is om een gebarentolk erbij te hebben bij belangrijke gebeurtenissen. Sam zou bij evenementen als Prinsjesdag of dodenherdenking ook graag een tolk gebarentaal zien. "Al die informatie moet toegankelijk zijn en voor ons is dat belangrijk dat dat gebeurt in onze moedertaal, namelijk de Nederlandse gebarentaal." Sam benadrukt ook waarom alleen ondertiteling niet altijd genoeg is:

"Horende mensen kunnen bijvoorbeeld aan de intonatie horen hoe iets overkomt. Dat kan je in de ondertiteling niet zien. Een tolk die op beeld staat, gebaart juist heel visueel voor ons. Uit die mimiek kunnen wie informatie verkrijgen."

Ster advertentie
Ster advertentie