FunX

Sevcan (21) belandde in een coma door een oorontsteking

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Sevcan (21) belandde in een coma door een oorontsteking

Een oorontsteking is vervelend, maar onschuldig zou je denken. Toch zorgde deze ontsteking ervoor dat de 21-jarige Sevcan twee weken in een coma belandde. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, vertelde ze vanmorgen in Start.

Sevcan raakte in coma door een ooronsteking

Te laat

Sevcan maakte zich in eerste instantie totaal geen zorgen toen ze last kreeg van een oorontsteking: "Ik heb het best wel vaak, dus bij mij is het genormaliseerd. Ik dacht: het kan geen kwaad." Toen ze op een gegeven moment heel erg pijn kreeg, besloot ze toch maar even de dokterspraktijk te bellen, maar ze werd door de assistent afgewimpeld. "Later bleek het te zijn dat ik veel te laat had ingegrepen."

Kunstmatige slaap

De ontsteking in haar oor had namelijk inmiddels haar linkerlong bereikt. In het ziekenhuis kreeg ze te horen dat ze kunstmatig in slaap gebracht moest worden om nog een kans op genezing te hebben. "Ik heb heel lang gehuild en tienduizend vragen aan de artsen en verpleegkundigen gevraagd." Zelfs met deze behandelmethode was het nog maar de vraag of ze het zou halen. "Ik zei ook de hele tijd: 'Dit kan niet. Ik kan niet in slaap worden gebracht. Dit kan mijn einde niet zijn, ik ben er niet klaar voor.'"

coma

Sevcan lag uiteindelijk twee weken in coma. Een periode waarin ze alleen maar nachtmerries had. "Ik heb bijvoorbeeld over een heftige aanranding gedroomd, terwijl ik in het echte leven nooit ongewenst ben aangerand. Dus het is nog steeds de vraag waar dat vandaan komt."

Opgeknapt

Fysiek is Sevcan inmiddels helemaal opgeknapt. Hoewel artsen hadden ingeschat dat ze een jaar zou moeten herstellen, voelde ze zich na drie maanden al de oude. Ook mentaal gaat het erg goed. "Ik denk dat het met wilskracht te maken had, want ik wilde nog steeds naar school gaan en mijn toekomstplannen achterna gaan. En dat ben ik nu ook aan het doen. Dus het gaat beter dan gehoopt."

Rechtszaak

Sevcan denkt wel nog vaak na over hoe dit allemaal zo heeft kunnen lopen en waarom er niemand eerder heeft ingegrepen. Daarom heeft ze ook besloten het hier niet bij te laten en heeft ze een rechtszaak tegen de doktersassistent aangespannen.

Meer verhalen

Op TikTok vertelt Sevcan regelmatig meer over haar ervaring. Bijvoorbeeld over hoe ze zich voelde toen ze uit haar coma ontwaakte: "Ik kon niet meer slikken, ik kon niet meer eten, ik kon niet meer lopen, ik kon niet meer mijn hoofd optillen, ik kon niks."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie