FunX

"Oudste kind is slim, jongste is rebels"

  1. Newschevron right
  2. "Oudste kind is slim, jongste is rebels"
Het oudste kind in een gezin is vaak de slimste en de jongste is vaak het meest ambitieus. Dat blijkt uit een recent onderzoek, maar wat voor invloed heeft zo'n plaats in een gezin op de persoonlijkheid? Fernando vraagt het allemaal aan psycholoog Thomas Pollet, expert op het gebied van verwantschap en evolutionaire psychologie.

Rebels

Thomas vertelt dat het om kleine verschillen en zwakke effecten gaat. Hij legt ook uit dat er een oude theorie is waarbij de oudste inderdaad het slimste is, omdat hij/zij meer aandacht van de ouders krijgt. De jongste is juist rebels volgens een andere theorie die hij noemt, "omdat ze willen opvallen en verschillen van de andere kinderen in het gezin."

Verwaarlozing

Hoe zit het dan met de kinderen die tussen de oudste en de jongste inzitten? Thomas Pollet zegt dat die volgens een psychologische theorie juist het meest worden verwaarloost. "De oudsten zijn de eersten, de jongsten willen de meeste aandacht en daardoor voelen de middelste kinderen zich vaak verwaarloost door hun ouders." Gelukkig is er volgens Thomas nog hoop: "Die effecten zijn er als mensen opgroeien, maar op latere leeftijd valt het vaak weg."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F90278853"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie